WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 621]

Placuszki z cukinii i marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne, warzywne placuszki z tartej cukinii i marchewki. Bardzo lubiane przez dzieci, najlepiej podawać z gęstym jogurtem lub kwaśną śmietaną.

Placuszki z cukinii i marchewki

Składniki:

Placuszki z cukinii i marchewki

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z cukinii i marchewki

Warzywa

Placuszki z cukinii i marchewki
Cukinię najpierw odsączamy z soku na sicie.

Cukinię odbieramy, wykrawamy wnętrze i ścieramy na grubej tarce lub w malakserze, przekładamy na sito.

Odbieramy i ścieramy również marchewkę.

Mieszamy z cukinią, dodajemy starą małą cebulkę, mąkę, jajko i opcjonalnie czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smażenie

Placuszki z cukinii i marchewki
Placuszki smażymy na rumiano z dwóch stron.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i łyżką wykładamy placuszki. Smażymy na rumiano z dwóch stron i od razu podajemy.