gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Bigos z cukinią wg Gosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

tak przygotowany bigos z cukinią podaję jako dodatek do obiadu lub jako danie na ciepłą kolację. Polecam.

Bigos z cukinią wg Gosi

Składniki:

Bigos z cukinią wg Gosi

 

  • 1 główka kapusty białej
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 cukinia
  • 1/3 szklanki czerwonego wina
  • 2 liście pora
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 łyżki ketchupu
  • 150 gram koncentratu pomidorowego
  • 400 gram wędliny
  • ostra papryka

Sposób przygotowania:

Bigos z cukinią wg Gosi

ETAP 1:

Bigos z cukinią wg Gosi
Poszatkowaną kapustę przekładamy do większego garnka.

Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka, na dno wlewamy oliwę. Smażymy ok. 10 minut, po czym wlewamy wino.

ETAP 2:

Bigos z cukinią wg Gosi
Obraną cukinię kroimy w średnią kostkę.

Cukinię obieramy i kroimy w kostkę.

ETAP 3:

Bigos z cukinią wg Gosi
Umyte liście pora drobno siekamy nożem.

Por drobno siekamy.

ETAP 4:

Bigos z cukinią wg Gosi
Do kapusty wsypujemy pokrojone warzywa.

Warzywa dodajemy do kapusty, posypujemy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie.

ETAP 5:

Bigos z cukinią wg Gosi
Do warzyw w garnku dodajemy ketchup i koncentrat.

Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Mieszamy.

ETAP 6:

Bigos z cukinią wg Gosi
Na koniec do bigosu dodajemy pokrojoną wędlinę.

Następnie dodajemy pokrojoną na kawałki wędlinę. Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Gotowy bigos wykładamy na półmisek.


Tagi:

dania