gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Bigos z filetem z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowany bigos z dodatkiem smażonego mięsa z kurczaka, podaję jako dodatek do obiadu lub kolacji.

Bigos z filetem z kurczaka

Składniki:

Bigos z filetem z kurczaka

 

  • 1/4 główki kapusty
  • 10 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 mniejsza papryka
  • 1 filet z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka pikantna
  • ostra papryka
  • 1,5 łyżki ketchupu
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Bigos z filetem z kurczaka

ETAP 1:

Bigos z filetem z kurczaka
Poszatkowaną kapustę przekładamy do garnka i dusimy..

Kapustę szatkujemy i przekładamy o garnka, na do wlewając 4 łyżki oliwy. Dusimy pod przykryciem przez chwilę (w razie potrzeby podlewamy wodą).

ETAP 2:

Bigos z filetem z kurczaka
Potarta marchewkę i pokrojoną cebulę przekładamy na patelnię.

Cebulę i marchewkę obieramy. Cebulę siekamy, a marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy, a patelnię, na dno wlewając 3 łyżki oliwy.

ETAP 3:

Bigos z filetem z kurczaka
Marchewkę, cebulę i paprykę przesmażamy.

Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do marchwi i cebuli. Smażymy mieszając.

ETAP 4:

Bigos z filetem z kurczaka
Podsmażone warzywa dodajemy do kapusty .

Do kapusty dodajemy podsmażone warzywa, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż warzywa będą miękkie.

ETAP 5:

Bigos z filetem z kurczaka
Pokrojony w kostkę filet z kurczaka smażymy na patelni.

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy pikantną przyprawą do kurczaka i smażymy na pozostałej oliwie.

ETAP 6:

Bigos z filetem z kurczaka
Do bigosu dodajemy usmażone mięso.

Usmażone mięso wsypujemy do bigosu. Mieszamy.

ETAP 7:

Bigos z filetem z kurczaka
Do bigosu dodajemy konecntrat pomidorowy oraz ketchup.

Na koniec do bigosu dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy. Całość przyprawiamy do smaku. Podgrzewamy przez chwilę.