iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Świąteczny bigos z pieczarek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Super na Boże Narodzenie i sylwester

Świąteczny bigos z pieczarek

Składniki:

Świąteczny bigos z pieczarek

 

  • 80 dag pieczarki,
  • 2 szt cebula biała,
  • 1 szt pierś z kurczaka,
  • 0,5 kg kiełbasa śląska,
  • 3 łyżki przecier pomidorowy,
  • 2 łyżki masło,
  • warzylion
  • ziarenka smaku
  • pieprz czarny mielony
  • papryka słodka

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny bigos z pieczarek
Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Smażymy je na maśle doprawiając lekko solą .Cebulę obieramy złupki kroimy w pióra smażymy na maśle solimy podlewamy wodą ,żeby się udusiła.Na odzielnej patelni podsmażamy pokrojoną pierś z kurczaka posypujemy ją papryką słodką ok 1 łyżka i warzylionem ,ziarenkami smaku smażymy .Na osobnej patelni podsmażamy bez tłuszczu pokrojoną kiełbasę .Wszystkie składniki łączymy w garnku mieszamy .Dodajemy przecier podlewamy wodą -dusimy .Doprawiamy sola pieprzem i warzylionem do smaku .