Sposób przygotowania:
Wędzone podudzia z kurczaka w kiszonej kapuście
Jeśli kapusta jest mocno kwaśna to lekko ją wypłukać. Zalać 1/2 litra wody, włożyć liść laurowy , ziela angielskie i gotować 30 minut. W tym czasie płyn ma odparować prawie do końca.
Włożyć podudzia. Wlać olej. Wsypać kminek, szczyptę cukru .Dolać 1,5 szklanki wody .Dusić 15 minut ( znów płyn ma odparować do objętości ok. 1/2 szklanki).
Obrać pół jabłka. Usunąć gniazdo nasienne i utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć koncentrat i utarte jabłko do garnka z kapustą i kurczakiem. Dusić 15 minut na małym gazie. Wyjąć na chwilę podudzia z garnka.
Zasypać kapustę mąką - wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku pieprzem, maggi, cukrem.
Ułożyć na kapuście podudzia , przykryć i pozostawić tak 5 minut.
* Przed podaniem ( z pieczywem lub ziemniakami z wody) można usunąć z kurczaka skórę - to już zależy od upodobań i diety ( ja ściągam skórę bo nie lubię - Mama lubi ale nie powinna ).
** Podaję w składnikach 2 podudzia bo normalnie przewiduje się po jednym na osobę , ale ja zrobiłam jedno bo zupełnie nam wystarczy po kawałku mięsa z kapustą i 2 średnie ziemniaki na osobę - po całym podudziu byśmy nie zjadły.
Włożyć podudzia. Wlać olej. Wsypać kminek, szczyptę cukru .Dolać 1,5 szklanki wody .Dusić 15 minut ( znów płyn ma odparować do objętości ok. 1/2 szklanki).
Obrać pół jabłka. Usunąć gniazdo nasienne i utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć koncentrat i utarte jabłko do garnka z kapustą i kurczakiem. Dusić 15 minut na małym gazie. Wyjąć na chwilę podudzia z garnka.
Zasypać kapustę mąką - wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku pieprzem, maggi, cukrem.
Ułożyć na kapuście podudzia , przykryć i pozostawić tak 5 minut.
* Przed podaniem ( z pieczywem lub ziemniakami z wody) można usunąć z kurczaka skórę - to już zależy od upodobań i diety ( ja ściągam skórę bo nie lubię - Mama lubi ale nie powinna ).
** Podaję w składnikach 2 podudzia bo normalnie przewiduje się po jednym na osobę , ale ja zrobiłam jedno bo zupełnie nam wystarczy po kawałku mięsa z kapustą i 2 średnie ziemniaki na osobę - po całym podudziu byśmy nie zjadły.