Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wędzone podudzia z kurczaka w kiszonej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lubię wszelkiego rodzaju wędzone mięsa duszone w kiszonej kapuście .To taki specyficzny niby bigos .

Wędzone podudzia z kurczaka w kiszonej kapuście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wędzone podudzia z kurczaka w kiszonej kapuście

 

 

Sposób przygotowania:

Wędzone podudzia z kurczaka w kiszonej kapuście
Jeśli kapusta jest mocno kwaśna to lekko ją wypłukać. Zalać 1/2 litra wody, włożyć liść laurowy , ziela angielskie i gotować 30 minut. W tym czasie płyn ma odparować prawie do końca.

Włożyć podudzia. Wlać olej. Wsypać kminek, szczyptę cukru .Dolać 1,5 szklanki wody .Dusić 15 minut ( znów płyn ma odparować do objętości ok. 1/2 szklanki).

 Obrać pół jabłka. Usunąć gniazdo nasienne i utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć koncentrat i utarte jabłko do garnka z kapustą i kurczakiem. Dusić 15 minut na małym gazie. Wyjąć na chwilę podudzia  z garnka.

Zasypać kapustę mąką - wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku pieprzem, maggi, cukrem.

Ułożyć na kapuście podudzia , przykryć i pozostawić tak 5 minut.



* Przed podaniem ( z pieczywem lub ziemniakami z wody) można usunąć z kurczaka skórę - to już zależy od upodobań i diety ( ja ściągam skórę bo nie lubię - Mama lubi ale nie powinna ). 



** Podaję w składnikach 2 podudzia bo normalnie przewiduje się po jednym na osobę  , ale ja zrobiłam jedno bo zupełnie nam wystarczy po kawałku mięsa z kapustą i 2 średnie ziemniaki na osobę - po całym podudziu byśmy nie zjadły.
Wędzone podudzia z kurczaka w kiszonej kapuście
Obgotować kapustę w wodzie z przyprawami-dołożyć udka i dalej dusić
Wędzone podudzia z kurczaka w kiszonej kapuście
Doprawić koncentratem- cukrem -pieprzem i maggi
Wędzone podudzia z kurczaka w kiszonej kapuście
Wyjąć udka a kapustę zasypać mąką- wymieszać i zagotować - włożyć ponownie udka
Wędzone podudzia z kurczaka w kiszonej kapuście
Przykryć garnek i trzymać pod przykryciem chwilę by potrawa utrwaliła smaki