anetalive

anetalive

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Bigos z młodej kapusty

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Polecam swojski bigos... który uwielbiam sama przygotowywać w domowym zaciszu...

Bigos z młodej kapusty

Składniki:

Bigos z młodej kapusty

 

  • Składniki:
  • 2 główki pokrojonej młodej kapusty
  • 25 dag żeberek wieprzowych
  • 25 dag kiełbasy
  • 25 dag piersi z kurczaka
  • 1 pietruszka
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 2 pomidory, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Bigos z młodej kapusty
Marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy, żeberka, zalać 1 litrem zimnej wody i gotować, aż mięso będzie miękkie. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać piersi z drobiu, wywar odcedzić, odstawić. Żeberka, filet z kurczaka i kiełbasę pokroić w kostkę, przyrumienić na patelni, dodać cebulę i chwilę razem poddusić. Dodać pomidory  pokrojone w kostkę, dusić mieszając prze kilka minut, dodać wywar z mięsa. Poszatkowaną kapustę w nieduże paski, obgotować w wodzie, odcedzić, dodać do garnka z mięsem i dodatkami, zamieszać i dusić wszystko razem przez 30 minut. Gdy kapusta będzie miękka przyprawić. Podawać z młodymi ziemniaczkami, ozdobić natką pietruszki