malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Bigos z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Taki bigos podaję z chlebem na kolację lub z ziemniakami na obiad, jest smaczny i syty. Można wkładać w pojemniki i mrozić.

Bigos z pieczarkami

Składniki:

Bigos z pieczarkami

 

  • 1/2 kg kapusty kiszonej,
  • 1/2 główki kapusty młodej,
  • 1/2 kg pieczarek,
  • 1 cebulka,
  • 30 dag kiełbasy,
  • 3 marchewki,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 korpus z kurczaka.

Sposób przygotowania:

Bigos z pieczarkami
W garnku gotujemy 2 szklanki wody, wrzucamy pokrojoną cebulę, listki oraz marchewki, wrzucamy również korpus z kurczaka. Kapustę kiszoną płuczemy, kapustę główką siekamy, wrzucamy do wywaru, gotujemy do miękkości podlewając wodą, solimy, pieprzymy, dodajemy koncentrat. Kiełbasę kroimy w kostkę, wrzucamy do bigosu. Pieczarki kroimy w plastry i również wrzucamy, gotujemy wszystko 15 minut.