Sposób przygotowania:
Bigos z grzybamiETAP 1:
Grzyby namoczyć na kilka godzin. Kapustę wypłukać, pokroić na kawałki i włożyć do garnka. Dolać tyle wody aby przykrywała kapustę. Zagotować, odcedzić kapustę i ponownie zalać wodą ale już tylko ok. 1/4 tego co wcześniej. Dodać listki laurowe, ziele angielskie oraz suszone grzyby razem z wodą w której się moczyły.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do cebuli. Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju Dodać do kapusty. Kiełbasę pokroić w kostkę i również obsmażyć i dodać do garnka.
Wszystko wymieszać z kapustą. Ustawić na ogniu i dusić ok. 2 godziny. Pod koniec doprawić sola i pieprzem oraz przecierem pomidorowym. Po dodaniu przypraw dusić jeszcze ok. 20-30 minut