WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1754]

Bigos z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bigos z kapusty kiszonej z mięsem, kiełbasą oraz suszonymi grzybami. Treściwy, rozgrzewający i pyszny. Idealny na święta lub przyjęcia rodzinne.

Bigos z grzybami

Składniki:

Bigos z grzybami

 

  • 2kg kapusty kiszonej
  • 0,5kg mięsa wieprzowego najlepiej szynki
  • 2 pętka kiełbasy swojskiej
  • ok. 50g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2-3 listki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Bigos z grzybami

ETAP 1:

Grzyby namoczyć na kilka godzin. Kapustę wypłukać, pokroić na kawałki i włożyć do garnka. Dolać tyle wody aby przykrywała kapustę. Zagotować, odcedzić kapustę i ponownie zalać wodą ale już tylko ok. 1/4 tego co wcześniej. Dodać listki laurowe, ziele angielskie oraz suszone grzyby razem z wodą w której się moczyły.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do cebuli. Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju Dodać do kapusty. Kiełbasę pokroić w kostkę i również obsmażyć i dodać do garnka.

Wszystko wymieszać z kapustą. Ustawić na ogniu i dusić ok. 2 godziny. Pod koniec doprawić sola i pieprzem oraz przecierem pomidorowym. Po dodaniu przypraw dusić jeszcze ok. 20-30 minut