madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 521]

Bigos z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jedna z najbardziej tradycyjnych potraw w polskiej kuchni ale nie tylko, bo także litewskiej i białoruskiej. To jedno z niewielu dań które zyskuje na smaku po wielokrotnym odgrzewaniu.

Bigos z grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z grzybami

 

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziele angielskie
  • 1,5 kg białej kapusty
  • 1 łyżka soli
  • 40 dag świeżych grzybów
  • 1 cebula
  • 40 dag boczku
  • 50 dag kiełbasy
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • przyprawa uniwersalna do smaku
  • 2 łyżki powideł

Sposób przygotowania:

Bigos z grzybami
Kiszoną kapustę kroimy i wkładamy do garnka , dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W tym samym czasie szatkujemy białą kapustę. Przekładamy do drugiego garnka, solimy, zalewamy wodą i także gotujemy. Ugotowane kapusty odcedzamy i mieszamy razem. Boczek i kiełbasę oraz obraną cebulę kroimy w kostkę . Na patelnię wrzucamy boczek i podsmażamy , kiedy wytopi się z niego trochę tłuszczu dodajemy kiełbasę i wszystko rumienimy na sam koniec dodajemy pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli zdejmujemy patelnię z ognia, a jej zawartość dodajemy do kapusty. Grzyby oczyszczamy i .kroimy , a następnie także podsmażamy Do garnka z kapustą dodajemy także grzyby, powidła i koncentrat pomidorowy i podsmażamy wszystko aż składniki przejdą swoim aromatem. Doprawiamy do smaku.
Bigos z grzybami
Kiszoną kapustę gotujemy z dodatkiem liści i ziela angielskiego
Bigos z grzybami
Białą kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie
Bigos z grzybami
Grzyby oczyszczamy i smażymy na patelni
Bigos z grzybami
Rumienimy pokrojony boczek z kiełbasą i cebulą