gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Bigos z grzybami leśnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowany bigos podaję jako dodatek do obiadu lub kolacji. Polecam - mojej rodzinie bardzo smakował.

Bigos z grzybami leśnymi

Składniki:

Bigos z grzybami leśnymi

 

  • 400-500 gram grzybów leśnych
  • sól
  • 1 główka mniejszej białej kapusty
  • pieprz
  • ostra papryka
  • olej
  • 300-350 gram mięsa usmażonego wieprzowego (może być z obiadu)
  • 1-2 łyżki ketchupu
  • ok. 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego.

Sposób przygotowania:

Bigos z grzybami leśnymi

ETAP 1:

Bigos z grzybami leśnymi
Grzyby leśne oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie.

Grzyby leśne oczyszczamy, kroimy na kawałki i płuczemy kilka razy.

Następnie gotujemy w osolonej wodzie 5 minut od momentu wrzenia, odcedzamy i ponownie jeszcze raz zalewamy woda i gotujemy do miękkości, odcedzamy.

ETAP 2:

Bigos z grzybami leśnymi
Do miękkiej kapusty dodajemy ugotowane grzyby.

Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, na dno wlewamy oliwę. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy pod przykryciem (w razie potrzeby podlewamy wodą).

Gdy kapusta będzie miękka to dodajemy odcedzone grzyby i pokrojone na kawałki mięso.

Dalej przez chwilę dusimy. Na koniec dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy.

Doprawiamy do smaku. Podgrzewamy przez chwilę.