BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Bigos z grzybami leśnymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bigos taki robię zawsze kiedy chodzę na grzyby i sam sobie nazbieram. Bigos bardzo smaczny,smakuje mojej całej rodzince a świeże leśne grzyby dodają mu aromatu i pysznego smaku.

Bigos z grzybami leśnymi

Składniki:

Bigos z grzybami leśnymi

 

  • bulion 1/2 litra,(może być więcej )
  • kapusta kiszona około 1 kg,
  • kapusta białe 1/4 główki,
  • podgrzybki około 400 g,
  • boczek wędzony 200 g,
  • kiełbasa śląska 4 - kawałków,
  • sól, pieprz do smaku,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • przyprawa w płynie do smaku,
  • koncentrat pomidorowy słoik,

Sposób przygotowania:

Bigos z grzybami leśnymi
Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.

Grzyby oczyścić dokładnie wypłukać, osuszyć a następnie pokroić i podsmażyć z obraną i pokrojoną cebulą. 

Kapustę kiszoną jeżeli jest zbyt długa poszatkować , jeżeli jest mocno kwaśna wypłukać , zalać wodą i gotować z liściem laurowym i zielem angielski do miękkości kapusty.

Kapustę białą również poszatkować zaląc wodą i gotować do miękkości dodając liść i ziele angielskie.

Po ugotowaniu obydwie kapusty odcedzić.

Po odcedzeniu kapusty włożyć do większego garnka wlać około 1/2 litra bulionu,dodać przesmażone z cebulką grzyby , przesmażoną kiełbasę i boczek wędzony.

Wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu dodając przyprawy do smaku około 30 minut.

Na samym końcu dodać koncentrat pomidorowy i ponownie wymieszać.

Tagi:

danie bigos