Sposób przygotowania:
Bigos z grzybami i kiełbasą
Grzyby moczymy przez przynajmniej 1h. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i kroimy. Wodę z gotowania zostawiamy.
Kiełbasy kroimy w plasterki. Smażymy na patelni z niewielką ilością tłuszczu na złoto. Kiełbasę zdejmujemy z patelni i podsmażamy na tym samym tłuszczu dwie drobno poszatkowane cebule. Kapustę gotujemy w wodzie z kiszenia z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego do miękkości. Łączymy w dużym garnku kapustę, posiekane grzyby i kiełbasę z cebulą.
Dodajemy przecier pomidorowy i nieco wody z gotowania grzybów. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny co jakiś czas mieszając. Następnego dnia bigos ponownie gotujemy na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlewając jeszcze wodą z gotowania grzybów.
Bigos im więcej razy podgrzewany tym smaczniejszy.
Kiełbasy kroimy w plasterki. Smażymy na patelni z niewielką ilością tłuszczu na złoto. Kiełbasę zdejmujemy z patelni i podsmażamy na tym samym tłuszczu dwie drobno poszatkowane cebule. Kapustę gotujemy w wodzie z kiszenia z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego do miękkości. Łączymy w dużym garnku kapustę, posiekane grzyby i kiełbasę z cebulą.
Dodajemy przecier pomidorowy i nieco wody z gotowania grzybów. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny co jakiś czas mieszając. Następnego dnia bigos ponownie gotujemy na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlewając jeszcze wodą z gotowania grzybów.
Bigos im więcej razy podgrzewany tym smaczniejszy.