Sposób przygotowania:
Bigos z młodej białej kapusty
Młodą kapustę oczyścić z brzydkich liści, umyć i poszatkować. Włoży do garnka, zalać do połowy wodą i gotować około 15 minut. Dodać liście laurowe. Po ugotowaniu kapusty odlać większą część wody.
Na patelnie wlać oliwę dodać obraną, posiekaną w kosteczkę cebulę,podsmażając do zeszklenia.
Do zeszklonej cebuli dodać obrane pokrojone pieczarki,podsmażać mieszając, pod koniec dodać pokrojoną w grubszą kostkę kiełbasę i jeszcze chwilę podsmażyć.
Podsmażoną kiełbasę z cebulą i pieczarkami dodać do kapusty wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną kminku, dodać koncentrat pomidorowy ponownie wymieszać.
Na sam koniec dodać posiekany koperek, przemieszać i zagotować. Gotować jeszcze razem około 15 minut.
Podawać z pieczywem lub z ugotowanymi ziemniaczkami.
Bigos można zagęścić zasmażką, ja tego nie robię.
Na patelnie wlać oliwę dodać obraną, posiekaną w kosteczkę cebulę,podsmażając do zeszklenia.
Do zeszklonej cebuli dodać obrane pokrojone pieczarki,podsmażać mieszając, pod koniec dodać pokrojoną w grubszą kostkę kiełbasę i jeszcze chwilę podsmażyć.
Podsmażoną kiełbasę z cebulą i pieczarkami dodać do kapusty wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną kminku, dodać koncentrat pomidorowy ponownie wymieszać.
Na sam koniec dodać posiekany koperek, przemieszać i zagotować. Gotować jeszcze razem około 15 minut.
Podawać z pieczywem lub z ugotowanymi ziemniaczkami.
Bigos można zagęścić zasmażką, ja tego nie robię.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Dziękuję.;)