BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Bigos z młodej białej kapusty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszny bigos z młodej białej kapusty. Bigos ze młodej kapusty uwielbia moja cała rodzinka. Młoda kapusta jak tylko się pojawi króluje u mnie na stole zasmażana, czy w postaci surówek, czy z grzybami czy itp.

Bigos z młodej białej kapusty

Składniki:

Bigos z młodej białej kapusty

 

  • Młoda biała kapusta 1 szt,
  • koperek 1/2 pęczka,
  • cebula 1 szt,
  • kiełbasa śląska czy toruńska około 700,
  • kminku 1/2 łyżeczki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • liść laurowy 2 szt,
  • oliwa 3 -4 łyżki,

 

  • Dodatkowo;
  • pieczarki 150 g,( ale nie muszą być) my lubimy,

Sposób przygotowania:

Bigos z młodej białej kapusty
Młodą kapustę oczyścić z brzydkich liści, umyć i poszatkować. Włoży do garnka, zalać do połowy wodą i gotować około 15 minut. Dodać liście laurowe. Po ugotowaniu kapusty odlać większą część wody.

Na patelnie wlać oliwę dodać obraną, posiekaną w kosteczkę cebulę,podsmażając do zeszklenia.

Do zeszklonej cebuli dodać obrane pokrojone pieczarki,podsmażać mieszając, pod koniec dodać pokrojoną w grubszą kostkę kiełbasę i jeszcze chwilę podsmażyć.

Podsmażoną kiełbasę z cebulą i pieczarkami dodać do kapusty wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną kminku, dodać koncentrat pomidorowy ponownie wymieszać.

Na sam koniec dodać posiekany koperek, przemieszać i zagotować. Gotować jeszcze razem około 15 minut.

Podawać z pieczywem lub z ugotowanymi ziemniaczkami.

Bigos można zagęścić zasmażką, ja tego nie robię.