Sposób przygotowania:
Mamałyga bułgarska
Trzy szklanki wody zagotowujemy ze szczyptą soli, do gotującej się wody wsypujemy kasze stale mieszając by nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu 15 minut. Kaszę przekładamy do przelanego zimną wodą naczynia i zostawiamy do ostygnięcia.
Zimną kaszę kroimy w kostkę. Grzyby gotujemy w małej ilości wody, odsączamy i drobno siekamy. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Obrane i umyte warzywa ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do cebuli i smażymy. Dodajemy wywar, grzyby i przecier pomidorowy, całość dusimy 15 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku i trzymamy na wolnym ogniu 5minut. Kaszę polewamy sosem, posypujemy startym serem i zapiekamy 15 minut.
Zimną kaszę kroimy w kostkę. Grzyby gotujemy w małej ilości wody, odsączamy i drobno siekamy. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Obrane i umyte warzywa ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do cebuli i smażymy. Dodajemy wywar, grzyby i przecier pomidorowy, całość dusimy 15 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku i trzymamy na wolnym ogniu 5minut. Kaszę polewamy sosem, posypujemy startym serem i zapiekamy 15 minut.