Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Faszerowana rolada schabowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne danie, które zachwyciło wszystkich moich gości, nadaje się świetnie np. na imprezę, bo można przygotować roladę wcześniej, a gdy są goście tylko upiec.

Faszerowana rolada schabowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowana rolada schabowa

 

Sposób przygotowania:

Faszerowana rolada schabowa
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Usmażyć na oleju z dodatkiem soli i pieprzu.

Schab przeciąć wzdłuż na pół nie docinając do końca (jak książka), następnie rozciąć od środka tak, aby rozkładał się na cztery płaty (musi zostać w jednym kawałku). Delikatnie rozbić, posypać solą i pieprzem. Posmarować musztardą. Cebulę, ogórka i czosnek pokroić w cienkie paseczki. Na schab wyłożyć pieczarki, cebulę, ogórka i czosnek. Zwinąć w ciasny rulon, z góry posypać papryką ostrą i słodką. Włożyć w rulon. Ja musiałam przeciąć na pół ponieważ schab był taki duży, że nie zmieścił by się na brytfannę. Piec ok. 2 godzin w 180 stopniach.

Ja podaję z kluskami śląskimi, sosem z grzybów leśnych i surówką z kapusty.
Faszerowana rolada schabowa
mięso kroimy na 4 i lekko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem
Faszerowana rolada schabowa
smarujemy musztardą i rzkłądamy składniki na farsz
Faszerowana rolada schabowa
mięso ciasno zwijamy - w razie potzreby można związac
Faszerowana rolada schabowa
wkładamy do rękawa i posypujemy paprykami