Sposób przygotowania:
Faszerowana rolada schabowa
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Usmażyć na oleju z dodatkiem soli i pieprzu.
Schab przeciąć wzdłuż na pół nie docinając do końca (jak książka), następnie rozciąć od środka tak, aby rozkładał się na cztery płaty (musi zostać w jednym kawałku). Delikatnie rozbić, posypać solą i pieprzem. Posmarować musztardą. Cebulę, ogórka i czosnek pokroić w cienkie paseczki. Na schab wyłożyć pieczarki, cebulę, ogórka i czosnek. Zwinąć w ciasny rulon, z góry posypać papryką ostrą i słodką. Włożyć w rulon. Ja musiałam przeciąć na pół ponieważ schab był taki duży, że nie zmieścił by się na brytfannę. Piec ok. 2 godzin w 180 stopniach.
Ja podaję z kluskami śląskimi, sosem z grzybów leśnych i surówką z kapusty.
Schab przeciąć wzdłuż na pół nie docinając do końca (jak książka), następnie rozciąć od środka tak, aby rozkładał się na cztery płaty (musi zostać w jednym kawałku). Delikatnie rozbić, posypać solą i pieprzem. Posmarować musztardą. Cebulę, ogórka i czosnek pokroić w cienkie paseczki. Na schab wyłożyć pieczarki, cebulę, ogórka i czosnek. Zwinąć w ciasny rulon, z góry posypać papryką ostrą i słodką. Włożyć w rulon. Ja musiałam przeciąć na pół ponieważ schab był taki duży, że nie zmieścił by się na brytfannę. Piec ok. 2 godzin w 180 stopniach.
Ja podaję z kluskami śląskimi, sosem z grzybów leśnych i surówką z kapusty.