reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Bigosik z młodej kapusty i suszonych pomidorów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Szybki obiad z wykorzystaniem resztek mięsa z poprzedniego dnia- zostało około 2 porcji, dla 4 osób stanowczo za mało, dołożyłam jeszcze resztę wędliny- czyli bigos na winie lub przegląd lodówki :)

Bigosik z młodej kapusty i suszonych pomidorów

Składniki:

Bigosik z młodej kapusty i suszonych pomidorów

 

  • 1 większa kapusta młoda ( u mnie około 800g)

 

 

  • 300 g duszonego mięsa wieprzowego ( razem z resztka sosu)

 

  • 1 cebula

 

  • 100g wędliny ( u mnie szynka)

 

  • 3-4 całe pomidory suszone czyli 6-8 połówek

 

  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego

 

  • 2-3 łyżki posiekanego koperku

 

 

  • 1 łyżeczka mielonego kminku

 

  • sól i pieprz ziołowy do smaku

 

  • łyżka czubrycy- pasuje zarówno zielona jak i czerwona

 

  • łyżka octu winnego- można ominąć

Sposób przygotowania:

Bigosik z młodej kapusty i suszonych pomidorów

kapusta

Bigosik z młodej kapusty i suszonych pomidorów
kapustę drobno kroimy i gotujemy na półtwardo

Kapustę drobno kroimy, zalewamy wodą, ale tak, żeby kapusta nie była nią przykryta. Solimy i dodajemy kminek i gotujemy 10 minut.

przygotowanie

Bigosik z młodej kapusty i suszonych pomidorów
boczek podsmażamy, dodajemy cebulę i smażymy dalej aż się lekko przyrumieni

W tym czasie boczek kroimy i podsmażamy razem z cebulą na złoto. Pomidory kroimy w kostkę. Pieczeń i wędlinę kroimy w kosteczkę. Ugotowaną kapustę odcedzamy, niezbyt dokładnie lub pozostawiamy trochę wody z gotowania.

doprawianie

Bigosik z młodej kapusty i suszonych pomidorów
Dodajemy mięso, boczek, czosnek, przecier pomidorowy,pomidory z zalewą

Dodajemy mięso, boczek, czosnek, przecier pomidorowy,pomidory z zalewą i przyprawiamy do smaku. Wszystko razem dusimy przez 10-15 minut, uważając, żeby nam sie nie przypaliło. Na koniec posypujemy koperkiem. Najsmaczniejszy jest po tzw przegryzieniu i odgrzaniu :)
Smacznego !