js28

js28

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Biryani

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lekkie warzywne danie z mnóstwem aromatycznych przypraw!

Biryani

Składniki:

Biryani

 

  • 2/3 szkl. ryżu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kminku
  • Różne mrożone warzywa (np. kalafior, marchewka, groszek, fasolka, kukurydza, albo gotowe mieszanki warzywne)
  • sól, chili, kurkuma, cynamon, pieprz, listek laurowy, kardamon, imbir, czosnek, goździki, śliwka suszona (albo kilka
  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

Biryani
Namoczyć ryż w zimnej wodzie, przez około 20-30 minut. W rondlu lub w woku rozgrzać olej i wsypać kminek - gdy zacznie skakać dodać pokrojoną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać odcedzony ryż i smażyć przez 1 minutę ciągle mieszając. Wlać 2 szklanki wody, dodać przyprawy i warzywa. Wymieszać. Zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień – po 20 minutach powinno być gotowe!