Sposób przygotowania:
Biryani
Namoczyć ryż w zimnej wodzie, przez około 20-30 minut. W rondlu lub w woku rozgrzać olej i wsypać kminek - gdy zacznie skakać dodać pokrojoną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać odcedzony ryż i smażyć przez 1 minutę ciągle mieszając. Wlać 2 szklanki wody, dodać przyprawy i warzywa. Wymieszać. Zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień – po 20 minutach powinno być gotowe!
konrad.pow
js28
Na biryani istnieje mnóstwo przepisów. Ja robię z kminkiem - Ty rób z kuminem. Proporcji nie podałam ponieważ każdy dodaje przyprawy według siebie, a oryginalna biryani należy do potraw bardzo ostrych.Jeżeli zaś chodzi o ilość i dowolność warzyw, to nie chcę tu nikomu narzucać, bo tak jak powiedziałam na biryani istnieje wiele przepisów - łącznie tych z mięsem. Jeśli potrzebujesz książkowych proporcji - to myślę, że znajdziesz je w wielu publikacjach - z mojego przepisu nie musisz korzystać.
konrad.pow
Tit