SUPERPRZEPIS

Ciasteczka i orzeszki bananowe

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 20
Ciasteczka i orzeszki bananowe Więcej zdjęć (5)

Ciasto z dodatkiem świeżego, zmiksowanego banana i nadzienie z serka mascarpone z odrobiną śmietany - niebo w gębie.

Składniki:

Ciasteczka i orzeszki bananowe

 

  • Ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej luksusowej
  • 2 całe jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

  • Krem:
  • 125g serka mascarpone
  • 1/3 szkl. śmietany 30%
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
  • 2-3 łyżki gorącej wody

 

  • Dekoracja:
  • borówki amerykańskie/jagody

Sposób przygotowania:

Ciasteczka i orzeszki bananowe
Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy cukry i robimy wgłębienie - wbijamy do niego jajka, dodajemy kawałki margaryny i wlewamy zmiksowanego na mus banana. Całość zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto (będzie lekko lepkie, ale nie powinno kleić się do rąk). Przykrywamy folią i chłodzimy w lodówce pół godziny (można dłużej).

Wariant I:

Z ciasta odrywamy malutkie kawałki formujemy wałeczki (jak orzeszki laskowe) i wykładamy do wgłębień nagrzanej i odrobinę natłuszczonej formy do orzeszków, zamykamy formę i smażymy na złoty kolor. Postępujemy tak do wyczerpania ciasta.

Wariant II:

Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat/stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Wykrawamy foremkami spody kształty ciasteczek, w połowie z nich małą foremką wycinamy dziurki (musimy mieć taką samą ilość całych spodów i "przykrywek" z dziurką). Pieczemy w 180 stopniach 12-15 minut (do zrumienienia). Postępujemy tak do wyczerpania ciasta.

Krem:

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i wlewamy do śmietany (jednocześnie cały czas miksując), dodajemy mascarpone i całość dokładnie łączymy.

Nadziewanie:

Połówki orzeszków wypełniamy kremem "z górką", nakładamy drugą połówkę i sklejamy. W ciasteczkach pieczonych krem nakładamy na całe, czyli spody, przykrywamy ciasteczkiem z dziurką. W dziurkę z kremem wkładamy borówkę amerykańską (mogą być też inne małe owoce, np. porzeczki, jagody). Chłodzimy w lodówce.

Orzeszków upiekłam tylko 2 patelnie, reszta w piekarniku, przy czym część upiekłam "nie do nadziewania" (elementy, które wycięłam) - dla dziecka.
Ciasteczka i orzeszki bananowe
Ze składników zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasteczka i orzeszki bananowe
Ciasteczka możemy upiec w formie orzeszków
Ciasteczka i orzeszki bananowe
Można też upiec je w piekarniku (parami do składania)
Ciasteczka i orzeszki bananowe
Krem nakładamy na połowę ciastek (lub w połówki orzeszków) i sklejamy