mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Ryżowe biskwity

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie biszkoptowe ryżowe placuszki na deser z owocami. Taka mała przekąska a jaka dobra. Polecam jak mamy ochotę na coś do kawy a nie chcemy stracić pół dnia w kuchni.

Ryżowe biskwity

Składniki:

Ryżowe biskwity

 

 

  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżeczka fix
  • 1/3 szklanki borówek
  • 100 g malin
  • mięta świeża
  • puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ryżowe biskwity

ETAP 1:

Ryżowe biskwity
jajka ubite na sztywną piane z cukrem dodana mąką ryżowa

Jajka temperatura pokojowa, oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję cukier po łyżce i ubijam dalej, aż piana będzie lśniąca a cukier rozpuszczony.

Dodaję żółtka po jednym i ubijam mikserem do połączenia składników nie dłużej. Na końcu dodaję mąkę i też mieszam mikserem aż się połączy na wolnych obrotach.

ETAP 2:

Ryżowe biskwity
na papierze do pieczenia wyłozone ciasto łyżką

Na papierze do pieczenia rysuję koła o średnicy 10 cm sześc sztuk. Wylewam na nie po dwie łyżki ciasta. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół i piekę 10 minut.

Pilnuję żeby nie zbrązowiały.

Po wyjęciu odwracam papier i odrywam biskwity, jeszcze ciepłe składam na pół i odstawiam do ostygnięcia.

ETAP 3:

Ryżowe biskwity
śmietana kremówka ubita na sztywno z fixem

Śmietana kremówkę ubijam na sztywno, dodaję fix.

ETAP 4:

Ryżowe biskwity
biskwity posmarowane śmietaną dodane owoce

Za pomocą szprycy nadziewam placuszki, dodaję maliny, borówki i miętę. Posypuje pudrem.


Tagi:

deser owoce