mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Biszkopt bez proszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybki, łatwy i ładny biszkopt

Biszkopt bez proszku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Biszkopt bez proszku

 

  • Jajko kurze 5 sztuk
  • mąka pszenna typ 450 - 2/3 szklanki 250ml
  • kakao 1/3 szklanki 250 ml
  • cukier kryształ 3/4 szklanki 250 ml:

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt bez proszku
Biszkopt jest bez proszku, łatwy w przygotowaniu. Ładnie wyrasta. Osobiscie bardzo polecam. Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową-to ważne.żółtka ODDZIELAMY od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy po 2 łyżki cukru ciągle ubijając. Potem dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy wymieszane kakao z mąką i przesiane (biszkopt będzie bardziej pulchny) .Mieszamy delikatnie szpatułką.Tortownicę , ja użyłem dużej (można małej będzie wyższy), wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy. Pieczemy w temp 170 stopni przez ok 30 minut.
Biszkopt bez proszku
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, potem z cukrem na koniec z żółkami
Biszkopt bez proszku
Dodajemy wymieszane z mąką i przesiane kakao do ciasta
Biszkopt bez proszku
wygładzamy ciasto na tortownicy wyłożonej papierem