WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Biszkopt białkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Biszkopt białkowy czyli upieczony z samych ubitych białek z cukrem, z dodatkiem mąki pszennej i ziemniaczanej.

Biszkopt białkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt białkowy

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt białkowy

ETAP 1:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier i miksować do uzyskania błyszczącej piany. Dodać sok z cytryny i ponownie krótko zmiksować. Mąkę tortową przesiać i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wsypać do ubitych białek i drewnianą łyżką wymieszać ostrożnie do połączenia składników. Masę przełożyć do małej tortownicy o średnicy max. 20cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić na kratce odwrócony do góry dnem. Po wystygnięciu biszkopt można wykorzystać jako bazę do tortu lub jako samodzielne ciasto.

Biszkopt białkowy
Biszkopt po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Biszkopt białkowy
Ciasto na biszkopt przełożóne do tortownico
Biszkopt białkowy
Ubite białka wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia
Biszkopt białkowy
Białka ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę