Sposób przygotowania:
Biszkopt z kremem budyniowym z mascarpone
Biszkopt przygotowany według tego przepisu. oto link;
https://gotujmy.pl/biszkopt-ktry-zawsze-wychodzi,przepisy-okazje-przepis,261011.html
Tortownica 26/ 26 cm.
Biszkopt po upieczeniu przekroić na dwa placki. Każdy nasączyć ponczem z wody, soku z cytryny oraz cukru pudru. Po nasączeniu spód biszkoptu posmarować powidłami śliwkowymi, nałożyć połowę kremu budyniowego, nałożyć drugi placek, na placek rozsmarować pozostały krem. Na krem rozsmarować polewę czekoladową, całość udekorowac orzechami włoskimi. Włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Krem budyniowy z mascarpone;
Do dużej szklanki wlać pół szklanki mleka, wsypać budynie i rozmieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrami, do gotującego mleka wlać rozmieszany proszek budyniowy i gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia, co jakiś czas przemieszać. Masło utrzeć z cukrem pudrem i porcjami dodawać do zimnego budyniu miksując do połączenia składników. Na koniec do masy wmieszać serek mascarpone.
Polewa czekoladowa;
Do rondla wlać mleko dodać cukier puder i podgrzewać aż cukier się rozpuści dodać masło i mieszać do rozpuszczenia masła i połączenia składników. Na koniec dodać kakao i mieszając podgrzewać do połączenia wszystkich składników nie dopuszczając do zagotowania.
Gotowe - smacznego.
https://gotujmy.pl/biszkopt-ktry-zawsze-wychodzi,przepisy-okazje-przepis,261011.html
Tortownica 26/ 26 cm.
Biszkopt po upieczeniu przekroić na dwa placki. Każdy nasączyć ponczem z wody, soku z cytryny oraz cukru pudru. Po nasączeniu spód biszkoptu posmarować powidłami śliwkowymi, nałożyć połowę kremu budyniowego, nałożyć drugi placek, na placek rozsmarować pozostały krem. Na krem rozsmarować polewę czekoladową, całość udekorowac orzechami włoskimi. Włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Krem budyniowy z mascarpone;
Do dużej szklanki wlać pół szklanki mleka, wsypać budynie i rozmieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrami, do gotującego mleka wlać rozmieszany proszek budyniowy i gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia, co jakiś czas przemieszać. Masło utrzeć z cukrem pudrem i porcjami dodawać do zimnego budyniu miksując do połączenia składników. Na koniec do masy wmieszać serek mascarpone.
Polewa czekoladowa;
Do rondla wlać mleko dodać cukier puder i podgrzewać aż cukier się rozpuści dodać masło i mieszać do rozpuszczenia masła i połączenia składników. Na koniec dodać kakao i mieszając podgrzewać do połączenia wszystkich składników nie dopuszczając do zagotowania.
Gotowe - smacznego.