BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Biszkopt z kremem budyniowym z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje dzisiejsze ciasto to puszysty biszkopt przełożony pysznym kremem budyniowy z serkiem mascarpone. Słodycz przełamana lekko kwaskowymi powidłami śliwkowymi, a góra udekorowana polewą czekoladową i orzechami.

Biszkopt z kremem budyniowym z mascarpone Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Biszkopt z kremem budyniowym z mascarpone

 

  • biszkopt jasny ;
  • jajka 5 szt,
  • mąka tortowa 3/4 szklanki,
  • mąka ziemniaczana 1/4 szklanki,
  • cukier 3/4 szklanki (można mniej),
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka z czubkiem,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • sól szczypta

 

  • Krem budyniowy z mascarpone;
  • budynie śmietankowe 2,
  • mleko 600 ml,
  • cukier 8 łyżek + cukier waniliowy 2 łyżeczki,
  • serek macarpone 300 g,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • prawdziwe masło bez domieszek 200 g,

 

  • Poncz;
  • woda gotowana 1/2 szkl,
  • cukier puder 3 łyżki,
  • sok z 1/2 cytryny,

 

 

  • Polewa czekoladowa,
  • masło 120 g,
  • mleko 4 łyżki,
  • cukier puder 1/2 szklanki,
  • kakao 4 łyżki,

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kremem budyniowym z mascarpone
Biszkopt przygotowany według tego przepisu. oto link;

https://gotujmy.pl/biszkopt-ktry-zawsze-wychodzi,przepisy-okazje-przepis,261011.html

Tortownica 26/ 26 cm.

Biszkopt po upieczeniu przekroić na dwa placki. Każdy nasączyć ponczem z wody, soku z cytryny oraz cukru pudru. Po nasączeniu spód biszkoptu posmarować powidłami śliwkowymi, nałożyć połowę kremu budyniowego, nałożyć drugi placek, na placek rozsmarować pozostały krem. Na krem rozsmarować polewę czekoladową, całość udekorowac orzechami włoskimi. Włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Krem budyniowy z mascarpone;

Do dużej szklanki wlać pół szklanki mleka, wsypać budynie i rozmieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrami, do gotującego mleka wlać rozmieszany proszek budyniowy i gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia, co jakiś czas przemieszać. Masło utrzeć z cukrem pudrem i porcjami dodawać do zimnego budyniu miksując do połączenia składników. Na koniec do masy wmieszać serek mascarpone.

Polewa czekoladowa;

Do rondla wlać mleko dodać cukier puder i podgrzewać aż cukier się rozpuści dodać masło i mieszać do rozpuszczenia masła i połączenia składników. Na koniec dodać kakao i mieszając podgrzewać do połączenia wszystkich składników nie dopuszczając do zagotowania.

Gotowe - smacznego.
Biszkopt z kremem budyniowym z mascarpone
Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwa placki
Biszkopt z kremem budyniowym z mascarpone
Nasączyć i posmarować powidłami śliwkowymi
Biszkopt z kremem budyniowym z mascarpone
Nałożyć częśc kremu budyniowego z mascarpone
Biszkopt z kremem budyniowym z mascarpone
Nałożyć drugi placek i zrobić to samo nasączyć rozłożyć krem
Biszkopt z kremem budyniowym z mascarpone
Całość polać polewą czekoladową i udekorować orzechami
Biszkopt z kremem budyniowym z mascarpone
Pyszne ciasto gotowe do podania