Sposób przygotowania:
Ciasto cytrynowo - ananasowe
Na sztywno ubić białka z cukrem. Potem dodawać po jednym żółtku i wlać ekstrakt waniliowy. Następnie przesiane razem z proszkiem do pieczenia mąki dodawać porcjami i delikatnie wymieszać. Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. W temperaturze 160 stopni biszkopt piec przez 40 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa placki.
Wycisnąć sok z cytryn i uzupełninić wodą do 2,5 szklanki. Sok z wodą zagotować w garnku z cukrem i lemon curdem. W 1/2 szklanki wody wymieszać żółtka, budynie i obie mąki i wlać do gotującego się soku. Gotować całość aż masa zgęstnieje i budyń zakryć folią spozywczą. Potem budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć i dodając porcjami budyń wymieszać na gładką masę.
Ananasy odsączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki.
Zimną śmietanę ubić z mascarpone i cukrem.
Pierwszy blat ciasta ułożyć w blaszce z zostawionym na dnie blaszki papier do pieczenia. Potem nasączyć ten biszkopt i wyłożyć na niego masę cytrynową. Rozłożyć pokrojone ananasy i lekko docisnąć. Zakryć masę z ananasem drugim biszkoptem i też go nasączyć. Na wierzch rozłożyć masę śmietanową i zrobić dowolne wzorki.
Ciasto schłodzić i przed podaniem posypać złotem.
Kroić w kostkę.
Wycisnąć sok z cytryn i uzupełninić wodą do 2,5 szklanki. Sok z wodą zagotować w garnku z cukrem i lemon curdem. W 1/2 szklanki wody wymieszać żółtka, budynie i obie mąki i wlać do gotującego się soku. Gotować całość aż masa zgęstnieje i budyń zakryć folią spozywczą. Potem budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć i dodając porcjami budyń wymieszać na gładką masę.
Ananasy odsączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki.
Zimną śmietanę ubić z mascarpone i cukrem.
Pierwszy blat ciasta ułożyć w blaszce z zostawionym na dnie blaszki papier do pieczenia. Potem nasączyć ten biszkopt i wyłożyć na niego masę cytrynową. Rozłożyć pokrojone ananasy i lekko docisnąć. Zakryć masę z ananasem drugim biszkoptem i też go nasączyć. Na wierzch rozłożyć masę śmietanową i zrobić dowolne wzorki.
Ciasto schłodzić i przed podaniem posypać złotem.
Kroić w kostkę.
biedroneczki