zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2420]

Ciasto cytrynowo - ananasowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto cytrynowo - ananasowe. Przepis podobno jest z jakiejś gazety. Ja lekko go zmodyfikowałam.

Ciasto cytrynowo - ananasowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto cytrynowo - ananasowe

 

  • BISZKOPT :

 

 

  • MASA CYTRYNOWA :

 

  • sok z 3 cytryn
  • 3 łyżki lemon curd
  • 2 budynie śmietanowe
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szk cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • woda ( tyle aby razem z sokiem było 2,5 szk +
  • 1/2 szk wody
  • 250 g miękkiego masła

 

  • MASA ŚMIETANOWA :

 

  • 500 g śmietany 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier do smaku

 

  • DODATKOWO :

 

  • ok. 1 szk soku z ananasa wymieszanego z wodą ( 1:1 )
  • 1 puszka ananasa
  • jadalne złoto w proszku

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowo - ananasowe
Na sztywno ubić białka z cukrem. Potem dodawać po jednym żółtku i wlać ekstrakt waniliowy. Następnie przesiane razem z proszkiem do pieczenia mąki dodawać porcjami i delikatnie wymieszać. Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. W temperaturze 160 stopni biszkopt piec przez 40 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa placki.

Wycisnąć sok z cytryn i uzupełninić wodą do 2,5 szklanki. Sok z wodą zagotować w garnku z cukrem i lemon curdem. W 1/2 szklanki wody wymieszać żółtka, budynie i obie mąki i wlać do gotującego się soku. Gotować całość aż masa zgęstnieje i budyń zakryć folią spozywczą. Potem budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć i dodając porcjami budyń wymieszać na gładką masę.

Ananasy odsączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki.

Zimną śmietanę ubić z mascarpone i cukrem.

Pierwszy blat ciasta ułożyć w blaszce z zostawionym na dnie blaszki papier do pieczenia. Potem nasączyć ten biszkopt i wyłożyć na niego masę cytrynową. Rozłożyć pokrojone ananasy i lekko docisnąć. Zakryć masę z ananasem drugim biszkoptem i też go nasączyć. Na wierzch rozłożyć masę śmietanową i zrobić dowolne wzorki.

Ciasto schłodzić i przed podaniem posypać złotem.

Kroić w kostkę.
Ciasto cytrynowo - ananasowe
pierwszy biszkopt ułożyć w blaszce i nasączyć
Ciasto cytrynowo - ananasowe
wyłożyć masę cytrynową na nasączonym biszkopcie
Ciasto cytrynowo - ananasowe
na masie rozłożyć pokrojone na kawałki ananasy
Ciasto cytrynowo - ananasowe
na masie i ananasach położyć drugi biszkopt
Ciasto cytrynowo - ananasowe
na biszkopcie rozłożyć bitą śmietanę