SUPERPRZEPIS

Cytrynka na biszkopcie

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Cytrynka na biszkopcie Więcej zdjęć (5)

Ciasta tego nie da się nie lubić - tak mówią osoby, które go spróbowały. Nie ma wyrazistego, specyficznego smaku. Jest kremowe i lekko cytrynowe.

Składniki:

Cytrynka na biszkopcie

 

  • Biszkopt;
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka octu,
  • szczypta soli.
  • Masa:
  • 1 kg serka homogenizowanego,
  • 1/2 litra śmietany 36%,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • sok z jednej cytryny,
  • 3 galaretki żółte
  • 1 galaretka pomarańczowa,
  • łyżeczka żelatyny,
  • 2 szklanki soku pomarańczowego,

Sposób przygotowania:

Cytrynka na biszkopcie
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli dodając cukier. Następnie do żółtego trzeba wlać ocet. Gdy będzie masa z żółtkami rosła to dodajemy do ubitej piany białkowej. Dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy masę małymi obrotami miksera. Masę wykładamy do dużej prostokątnej blachy. Pieczemy biszkopt do suchego patyka. Dzielimy na dwie części. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy porcje serka. Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i dodajemy też żelatynkę. Wlewamy do masy. Wlewamy też sok z cytryny. Pierwszy biszkopt układamy w blasze. Biszkopty nasączamy i przedkładamy masą. Dekorujemy galaretką pomarańczową.
Cytrynka na biszkopcie
Gotowa i ubita piana z białek ze szczyptą soli i cukrem
Cytrynka na biszkopcie
Gotowa masa ze wszystkimi składnikami gotowa do pieczenia
Cytrynka na biszkopcie
Masa równo rozlana na dużej prostokątnej blasze
Cytrynka na biszkopcie
Połowa biszkoptu nasączona sokiem cytrynowym