bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 152]

Ciasto cytrynowo- śmietanowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealne połączenie masy cytrynowej oraz śmietanowej, które zostały otulone z obu stron pysznym biszkoptem.

Ciasto cytrynowo- śmietanowe

Składniki:

Ciasto cytrynowo- śmietanowe

Biszkopt:

Masa cytrynowa:

  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 żółtka

 

 

  • Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 2 opakowania śmietan- fixu
  • 1/2 szklanki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowo- śmietanowe
1. Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a potem żółtka. N sam koniec wsypujemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

2. Gotujemy budyń cytrynowy: do garnka wlewamy sok z cytryny, szklankę wody oraz cukier i cukier waniliowy i zagotowujemy. Do pozostałej wody wsypujemy budyń śmietankowy, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i mieszamy. Do gotującej się wody z cukrem i sokiem cytrynowym wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.

3. Robimy masę śmietanową: zimną śmietanę przelewamy do miksera, dodajemy cukier puder oraz śmietan-fix i miksujemy na najwyższych obrotach aż masa będzie gęsta.

4. Biszkopt przekrawamy na pół, na formę dajemy spód biszkopta, wykładamy masę cytrynową i rozsmarowujemy, na masę cytrynową wykładamy ubitą śmietanę i rozsmarowujemy, przekładamy górą biszkopta. Ciasto posypujemy cukrem pudrem, możemy również polać polewą i wstawiamy do lodówki.