jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Tort bezowy z masą posypany kokosem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort bezowy z masą z serka mascarpone ze śmietanką 30% z dodatkiem truskawek. Ozdobiony malinami i posypany kokosem może być na 18-stkę lub na inne okazję

Tort bezowy z masą posypany kokosem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Tort bezowy z masą posypany kokosem

Na 3 blaty bezowe:

  • Białka 6 szt.
  • cukier drobny kryształ 1,5 szklanki
  • sok z cytryny lub ocet 1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

krem :

  • śmietana 30% 500 ml
  • serek mascarpone 1 opakowanie
  • cukier puder 5 łyżek
  • truskawki 1/2 szklanki
  • maliny do dekoracji
  • wiórki kokosowe 100 g

Sposób przygotowania:

Tort bezowy z masą posypany kokosem
Białka ubijać na wolnych obrotach dodając po łyżce cukru i ubijać do skończenia cukru. Piana musi być lśniąca i sztywna , pod koniec dodać sok z cytryny lub ocet i łyżeczkę mąki kartoflanej. Wymieszać delikatnie i wyłożyć masę łyżką na obrysowane koła na papierze ułożonym na blaszce.

Wstawić do piekarnika nagrzanego i piec w 100 stopniach koło 1,5 godziny z termoobiegiem. Upiec 3 blaty bezowe, ostudzone przekładać masą przygotowaną ze śmietany 30%, serka mascarpone i zmiksowanych truskawek dosłodzone cukrem pudrem.

Boki i wierzch obsypać kokosem i udekorować malinami. Wstawić do lodówki.

Smacznego
Tort bezowy z masą posypany kokosem
Białka ubijać na wonych obrotach dodając cukier puder
Tort bezowy z masą posypany kokosem
do ubitych białek na sztywną pianę dodac mąkę ziemniaczaną i łyżeczkę octu
Tort bezowy z masą posypany kokosem
wyłożyć na papier i piec w pikarniku w 100 stopniach około 1,5 godziny
Tort bezowy z masą posypany kokosem
Przygotować masę ze śmietany 30% i serka maskarpone z truskawkami
Tort bezowy z masą posypany kokosem
Przełożyć masą upieczone i wystudzone blaty bezowe
Tort bezowy z masą posypany kokosem

Tagi:

ciasta torty