Sposób przygotowania:
Czekoladowa finezja z galaretką jagodową
Biszkopt brownie:
Do zrobienia biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy rózgą. Do rondelka wlewamy mleko i dosypujemy kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu. Dokładamy kawałki posiekanej margaryny lub masła oraz kostki mlecznej czekolady. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
Do zrobionej ciepłej masy wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia. W misce łączymy ze sobą jajka i jogurt naturalny. Do jajek dolewamy czekoladową masę. Na końcu wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
Dobrze połączoną masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 150*C piekarniku (bez funkcji termo obiegu) przez 60 minut (to tzw. suchego patyczka). Studzimy.
Krem:
Czekoladę podgrzewamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie mascarpone łączymy z czekoladą. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Do śmietany dodajemy serek mascarpone. Miksujemy do połączenia się składników. Zrobiony krem wykładamy na biszkopt. Wygładzamy i robimy rowki specjalną szpatułka lub widelcem. Na wierzch wylewamy rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę (galaretkę rozpuszczałam w 350 ml wody).
Ciasto chłodzimy w lodówce.
Do zrobienia biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy rózgą. Do rondelka wlewamy mleko i dosypujemy kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu. Dokładamy kawałki posiekanej margaryny lub masła oraz kostki mlecznej czekolady. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
Do zrobionej ciepłej masy wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia. W misce łączymy ze sobą jajka i jogurt naturalny. Do jajek dolewamy czekoladową masę. Na końcu wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
Dobrze połączoną masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 150*C piekarniku (bez funkcji termo obiegu) przez 60 minut (to tzw. suchego patyczka). Studzimy.
Krem:
Czekoladę podgrzewamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie mascarpone łączymy z czekoladą. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Do śmietany dodajemy serek mascarpone. Miksujemy do połączenia się składników. Zrobiony krem wykładamy na biszkopt. Wygładzamy i robimy rowki specjalną szpatułka lub widelcem. Na wierzch wylewamy rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę (galaretkę rozpuszczałam w 350 ml wody).
Ciasto chłodzimy w lodówce.