VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Czekoladowa finezja z galaretką jagodową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo czekoladowe ciasto - czekoladowy biszkopt, czekoladowy krem! Do przełamania smaku jagodowa galaretka! Ciasto idealne dla czekoladowych łasuchów. Ciasto do popołudniowej kawy!

Czekoladowa finezja z galaretką jagodową

Składniki:

Czekoladowa finezja z galaretką jagodową

 

  • Biszkopt Brownie:
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 100 g masła lub margaryny
  • 100 g mlecznej czekolady
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2,5 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka jagodowa

Sposób przygotowania:

Czekoladowa finezja z galaretką jagodową
Biszkopt brownie:

Do zrobienia biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy rózgą. Do rondelka wlewamy mleko i dosypujemy kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu. Dokładamy kawałki posiekanej margaryny lub masła oraz kostki mlecznej czekolady. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.

Do zrobionej ciepłej masy wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia. W misce łączymy ze sobą jajka i jogurt naturalny. Do jajek dolewamy czekoladową masę. Na końcu wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, sodę i proszek do pieczenia.

Dobrze połączoną masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 150*C piekarniku (bez funkcji termo obiegu) przez 60 minut (to tzw. suchego patyczka). Studzimy.

Krem:

Czekoladę podgrzewamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie mascarpone łączymy z czekoladą. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Do śmietany dodajemy serek mascarpone. Miksujemy do połączenia się składników. Zrobiony krem wykładamy na biszkopt. Wygładzamy i robimy rowki specjalną szpatułka lub widelcem. Na wierzch wylewamy rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę (galaretkę rozpuszczałam w 350 ml wody).

Ciasto chłodzimy w lodówce.