czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto z musem czekoladowym i malinami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wilgotny biszkopt, czekoladowa pianka i warstwa śmietanki z dodatkiem malin. Idealny dodatek na leniwe, niedzielne popołudnie...

Ciasto z musem czekoladowym i malinami

Składniki:

Ciasto z musem czekoladowym i malinami

Biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • szczypta soli.

Poncz:

  • 50 ml wrzątku,
  • łyżka kawy rozpuszczalnej,
  • 5 łyżek nalewki z malin.

Mus czekoladowy:

  • 100g gorzkiej czekolady,
  • 100g mlecznej czekolady,
  • 4 żółtka,
  • 400ml śmietanki 30%,
  • 2 czubate łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 70ml wrzątku.

Masa śmietanowa:

  • 300ml śmietanki 30%,
  • 4 czubate łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 70ml wrzątku,
  • 500g malin,
  • 50g startej czekolady.

Sposób przygotowania:

Ciasto z musem czekoladowym i malinami
1. Białka ubić wraz ze szczyptą soli i cukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka. Dodać mąkę przesianą wraz z proszkiem i kakao. Na koniec dodać ocet jabłkowy. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec około 25-30 minut w temp. 160st. Ostudzić.

2. Kawę zalać wrzątkiem. Przestudzić i wymieszać z nalewką. Ponczem nasączyć zimne ciasto.

3. Czekolady stopić na parze i przestudzić. Dodać surowe żółtka i utrzeć na gładką masę. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostygnięcia, uważać jednak by za mocno nie stężała! Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, dodać czekoladę oraz żelatynę. Masę od razu wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki, by masa całkowicie zastygła.

4. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodać przestudzoną żelatynę, krótko zmiksować. Na koniec dodać maliny, delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce.