Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sernik z różami marcepanowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jednym z typowo wielkanocnych ciast jest sernik. Na naszym świątecznym stole zagości sernik udekorowany różami marcepanowymi.

Sernik z różami marcepanowymi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z różami marcepanowymi

Na kruche ciasto:

Na masę serową:

  • 1 kg sera (z wiaderka)
  • 250 g serka mascarpone
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 100 g skórki pomarańczowej

Polewa i dekoracja:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka
  • 50 g masła
  • marcepan
  • garść płatków migdałowych
  • kolorowe jajeczka

Sposób przygotowania:

Sernik z różami marcepanowymi

ETAP 1:

Sernik z różami marcepanowymi
Kruche ciasto nakłuwamy i pieczemy na złoto

Przygotowujemy kruchy spód. Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito, dodajemy posiekane masło. Zagniatamy ciasto.

Owijamy je folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej blachy.

Ciasto nakłuwamy.

Pieczemy na złoty kolor (20-25 minut) w 175 st. C.

ETAP 2:

Sernik z różami marcepanowymi
Masę serową wylewamy na kruchy spód i pieczemy

Przygotowujemy masę serową. Jajka opłukujemy. 2 całe jajka + 4 żółtka wbijamy do miski, białka z 4 jaj ubijamy na pianę i odstawiamy.

Do żółtek i 2 jajek dodajemy cukier, miksujemy. Następnie dodajemy ser i serek mascarpone, miksujemy.

Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Następnie wlewamy mleko i olej, miksując na wolnych obrotach.

Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i pianę z białek, mieszamy łyżką.

Masę serową wykładamy na kruchy spód. Pieczemy w 175 st. C przez 60 minut. Pozostawiamy w wyłączonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.

ETAP 3:

Sernik z różami marcepanowymi
Przygotowujemy różyczki z marcepanu do dekoracji sernika

Przygotowujemy różyczki z marcepanu do dekoracji.

Marcepan rozwałkowujemy. Za pomocą kieliszka wycinamy kółka - po 4 na kwiatek.

Płatki kwiatków sklejamy ze sobą jak na zdjęciu wokół wykałaczki, następnie wyjmujemy wykałaczkę.

ETAP 4:

Sernik z różami marcepanowymi
Sernik polewamy polewą i dekorujemy

Przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem i mlekiem, mieszamy do otrzymania jednolitej polewy.

Gotową polewą polewamy ostudzony sernik.

Ciasto dekorujemy różyczkami z marcepanu, płatkami migdałowymi i jajeczkami.