Sposób przygotowania:
Sernik z różami marcepanowymiETAP 1:
Przygotowujemy kruchy spód. Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito, dodajemy posiekane masło. Zagniatamy ciasto.
Owijamy je folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej blachy.
Ciasto nakłuwamy.
Pieczemy na złoty kolor (20-25 minut) w 175 st. C.
ETAP 2:
Przygotowujemy masę serową. Jajka opłukujemy. 2 całe jajka + 4 żółtka wbijamy do miski, białka z 4 jaj ubijamy na pianę i odstawiamy.
Do żółtek i 2 jajek dodajemy cukier, miksujemy. Następnie dodajemy ser i serek mascarpone, miksujemy.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Następnie wlewamy mleko i olej, miksując na wolnych obrotach.
Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i pianę z białek, mieszamy łyżką.
Masę serową wykładamy na kruchy spód. Pieczemy w 175 st. C przez 60 minut. Pozostawiamy w wyłączonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.
ETAP 3:
Przygotowujemy różyczki z marcepanu do dekoracji.
Marcepan rozwałkowujemy. Za pomocą kieliszka wycinamy kółka - po 4 na kwiatek.
Płatki kwiatków sklejamy ze sobą jak na zdjęciu wokół wykałaczki, następnie wyjmujemy wykałaczkę.
ETAP 4:
Przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem i mlekiem, mieszamy do otrzymania jednolitej polewy.
Gotową polewą polewamy ostudzony sernik.
Ciasto dekorujemy różyczkami z marcepanu, płatkami migdałowymi i jajeczkami.