reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Babka czekoladowa z powidłami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mocno czekoladowa i z nutą powideł w tle -wykorzystałam swoje powidła (klik) gdzie dodałam cynamon i powiem Wam, że fajnie podkręciły smak kakao

Babka czekoladowa z powidłami

Składniki:

Babka czekoladowa z powidłami

 

  • 2 duże jajka
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 kopiate łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki powideł

 

  • Polewa

 

Sposób przygotowania:

Babka czekoladowa z powidłami

przygotowanie

Babka czekoladowa z powidłami
Produkty suche wsypujemy do mokrych i krótko miksujemy

Wszystkie sypkie produkty łączymy ze sobą bardzo dokładnie- szczególnie zwracamy uwagę na kakao.

Tak samo łączymy mokre (mleko, jajka, olej i powidła)

Do mokrych wsypujemy suche i miksujemy robotem do połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do nasmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki

Pieczemy w 180 stopniach przez 50-55 minut.

Babkę studzimy w foremce.

przygotowanie

Babka czekoladowa z powidłami
Polewę najłatwiej jest rozprowadzić jak już lekko przestygnie przy pomocy pędzelka.

Zimną babkę oblewamy polewą:

Rozpuszczamy masło, z cukrem, dodajemy kakao- gdy sie zagotuje dodajemy budyń rozpuszczony w mleku.

Polewę gotujemy przez minutę , aż mąka straci swój surowy smak.

Polewę najłatwiej jest rozprowadzić jak już lekko przestygnie przy pomocy pędzelka.

Smacznego