Sposób przygotowania:
Drożdżowa baba z inką, miodem i żurawinąprzygotowanie
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy łyżeczkę mąki zwykłej (rozcieramy) i dodajemy 1/4 szklanki letniego mleka- odstawiamy na 15 minut, wystarczy żeby tylko żeby ruszyły.
Do reszty mleka dodajemy miód, kawę i masło - podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia miodu.
Żurawinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia.
przygotowanie i pieczenie
Do mąki dodajemy jajko, sól, zaczyn i mleko z rozpuszczoną kawą i miodem -wyrabiamy około 7 minut. Na końcu dodajemy dokładnie odcedzoną żurawinę i wyrabiamy kolejne 3 minuty.
Ciasto jest dość luźne.
Przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypane bułka tartą i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 35-40 minut.
Studzimy.