reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Drożdżowa baba z inką, miodem i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetna alternatywa dla bab słodkich i wybitnie deserowych, tą można zajadać na śniadanie na przykład z powidłami.

Drożdżowa baba z inką, miodem i żurawiną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowa baba z inką, miodem i żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowa baba z inką, miodem i żurawiną

przygotowanie

Drożdżowa baba z inką, miodem i żurawiną
mleko z miodem tylko podgrzewamy- łatwiej sie rozpusza

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy łyżeczkę mąki zwykłej (rozcieramy) i dodajemy 1/4 szklanki letniego mleka- odstawiamy na 15 minut, wystarczy żeby tylko żeby ruszyły.

Do reszty mleka dodajemy miód, kawę i masło - podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia miodu.
Żurawinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia.

przygotowanie i pieczenie

Drożdżowa baba z inką, miodem i żurawiną
na początku babe mozna wyrabiac robotem, ale po dodaniu żurawiny lepiej już rękoma

Do mąki dodajemy jajko, sól, zaczyn i mleko z rozpuszczoną kawą i miodem -wyrabiamy około 7 minut. Na końcu dodajemy dokładnie odcedzoną żurawinę i wyrabiamy kolejne 3 minuty.

Ciasto jest dość luźne.

Przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypane bułka tartą i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 35-40 minut.

Studzimy.