WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1683]

Biszkopt czekoladowy z olejem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wilgotny i nieco cięższy od tradycyjnego biszkopt czekoladowy z dodatkiem oleju i wody. Nie opada, idealnie nadaje się do tortu lub jako ciasto do samodzielnego zjedzenia.

Biszkopt czekoladowy z olejem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt czekoladowy z olejem

 

  • 6 jaj
  • 3/4szkl. cukru
  • 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao naturalnego
  • 8 łyżek oleju
  • 8 łyżek wody

Sposób przygotowania:

Biszkopt czekoladowy z olejem

ETAP 1:

Jajka wybijamy do miski . Dodajemy cukier i ucieramy do uzyskania jasnego puszystego kremu. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie partiami dodajemy do utartych jajek i mieszamy/miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy olej i wystudzoną przegotowaną wodę. Mieszamy do połączenia.

Ciasto wylewamy do kwadratowej tortownicy o wymiarach ok. 25x25 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.

Pieczemy do suchego patyczka w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce i kroimy na blaty.

Przekładamy dowolnym kremem.

Biszkopt czekoladowy z olejem
Biszkopt po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Biszkopt czekoladowy z olejem
Ciasto przelane do kwadratowej tortownicy
Biszkopt czekoladowy z olejem
Mąka z kakao i proszkiem do pieczenia wmiksowana do masy jajecznej
Biszkopt czekoladowy z olejem
Jajka w trakcie ubijania z cukrem na puszysty krem