MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Biszkopt kakaowy-baza do ciast i tortów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Chyba każdy z nas choć raz piekł biszkopt. Z efektem końcowym różnie bywa :) mi zazwyczaj nie wyrastały bądź opadały. Teraz jest inaczej. Oto mój przepis na udany biszkopt kakaowy.

Biszkopt kakaowy-baza do ciast i tortów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt kakaowy-baza do ciast i tortów

 

  • 6 dużych jaj
  • 3/4 szkl. mąki
  • 2,5 łyżki kakao (kopiate)
  • 1/2 szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Biszkopt kakaowy-baza do ciast i tortów
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści (można to sprawdzić rozcierając odrobinę piany w palcach-nie powinniśmy czuć cukru). Gdy uzyskamy gęstą masę, po której można pisać mieszadłami miksera dodajemy kolejno po jednym żółtka - po każdym dokładnie miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao (również przesiewamy) i mieszamy łyżką, bądź króciutko mikserem na najmniejszych obrotach (ja mieszam mikserem na małych obrotach, ale krótko!). Miskę z masą na biszkopt upuszczamy z wysokości około 15 cm (aby pozbyć się największych pęcherzyków powietrza). Masę wylewamy do tortownicy (26cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boki zostawiamy i niczym nie smarujemy). Pieczemy około 35-40 minut w 170 stopniach (ja przykrywam tortownicę folią aluminiową, zdejmuję ją na 5 minut przed końcem pieczenia). Pozostawiamy w tortownicy do całkowitego ostudzenia, następnie odkrawamy delikatnie od brzegów i wyjmujemy z formy. Gotowe :).
Biszkopt kakaowy-baza do ciast i tortów
Białka ubijamy z cukrem na puszystą, lśniącą masę
Biszkopt kakaowy-baza do ciast i tortów
Stopniowo dodajemy po 1 żółtku i miksujemy
Biszkopt kakaowy-baza do ciast i tortów
Dodajemy przesianą mąkę z poszkiem do pieczenia
Biszkopt kakaowy-baza do ciast i tortów
Przesiewamy też kakao i całośc krótko mieszamy

Tagi:

biszkopt