Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 95]

Ciasto zorza wiśniowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto na spodzie kruchym z dodatkiem kuleczek kakaowych z wiśniami i delikatną masą jogurtową. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje.

Ciasto zorza wiśniowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto zorza wiśniowa

 

  • Forma 33 cm x 24 cm
  • Składniki na ciasto:
  • ½ kg mąki pszennej
  • 200 g śmietany kwaśnej 18%
  • 250 g margaryny
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ½ łyżeczki amoniaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 szt. wiśni z kompotu drylowanych
  • 2 łyżki kakao
  • Składniki na masę:
  • 800 g jogurtu naturalnego
  • 2 galaretki żółte
  • Dodatkowo:
  • 1 słoik powideł
  • 3 batony Grześki

Sposób przygotowania:

Ciasto zorza wiśniowa

ETAP 1:

Ciasto Zorza Wiśniowa

1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę wbijamy żółtka, wsypujemy cukier puder, amoniak, proszek do pieczenia oraz wlewamy śmietanę. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i układamy na dnie blaszki, smarujemy powidłami. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao, wyrabiamy i robimy 20 małych kuleczek umieszczając w środku każdej kuleczki wisienkę. Kuleczki układamy na powidłach. Ciasto pieczemy 30 minut w 180 °C.

ETAP 2:

Ciasto Zorza Wiśniowa

2. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy do lekkiego stężenia i miksujemy razem z jogurtami.

3. Masę jogurtową wykładamy na upieczone i ostudzone ciasto.

ETAP 3:

Ciasto Zorza Wiśniowa

4. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi batonami Grześkami.

ETAP 4:

Ciasto Zorza Wiśniowa

5. Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.
6. Smacznego.