ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 743]

Kruche ciasto jabłkowo-śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, aromatyczne mocno nadziane śliwkami, jabłkami, jest bardzo idealne na każdą okazję.

Kruche ciasto jabłkowo-śliwkowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kruche ciasto jabłkowo-śliwkowe

 

  • śliwki 50 dag,
  • jabłka 4 sztuki większe,
  • woda 1/2 szklanki,
  • cukier 2 łyżki,
  • cynamon 2 łyżeczki,
  • kisiel 1 opakowanie

 

  • jajka 4 sztuki "L",
  • palma zimna 250 gram,
  • mąka tortowa 300 gram,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto jabłkowo-śliwkowe
Jabłka i śliwki pokrojone na kawałeczki w garnku dusić do miękkości z cukrem, cynamonem i wodą, mieszać co jakiś czas do miękkości owoców, wystudzić, do zimnych wsypać kisiel wiśniowy i wymieszać.

Do misy dodać jajka, mąkę tortową, cukier, zimny tłuszcz, proszek do pieczenia i spiralami miksera wyrobić kruche ciasto, 1/4 część ciasta zawinąć w woreczek i schować do zamrażarki na 30 minut.

Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i łyżką je wyrównać, dodać na ciasto owoce kisielowe, na tarce zetrzeć pozostałe ciasto.

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem by nadzienie dobrze stężało.
Kruche ciasto jabłkowo-śliwkowe
Jeśli nie lubi się cynamonu to nie potrzeba dodawać.
Kruche ciasto jabłkowo-śliwkowe
Kisiel dodany do duszonych zimnych śliwek w pieczeniu ściągnie nadzienie na gęsto.
Kruche ciasto jabłkowo-śliwkowe
Można ciasto wyrobić nożem lub w robocie.
Kruche ciasto jabłkowo-śliwkowe
Kruszonka jest chrupiąca na owocach .
Kruche ciasto jabłkowo-śliwkowe