karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Biszkopt do tortownicy 26,5cm

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Idealny jasny biszkopt na tortownicę o średnicy 26,5cm.

Biszkopt do tortownicy 26,5cm Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt do tortownicy 26,5cm

 

  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 budyń (ja użyłam karmelowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt do tortownicy 26,5cm
Żółtka rozdzielamy od białek. Białka połączone z solą ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Żółtka rozmącamy widelcem i dodajemy powoli do białek. Mieszamy drewnianą łyżką. Przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 45 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt w środku się upiekł. Jeśli patyczek jest suchy oznacza to, że biszkopt jest gotowy.
Biszkopt do tortownicy 26,5cm
Białka ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym ubity na sztywną pianę.
Biszkopt do tortownicy 26,5cm
Białkowa sztywna piana po dodaniu rozmąconych żółtek.
Biszkopt do tortownicy 26,5cm
Po dodaniu przesianej mąki, proszku do pieczenia i budyniu. Masa wylana już do tortownicy.
Biszkopt do tortownicy 26,5cm
Biszkopt podczas pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 st.C