WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1241]

Biszkopt kakaowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Biszkopt kakaowy do tortów i ciast, zrobiony z 7 jajek. Jest puszysty i delikatny. Dobrze się kroi, wyrasta wysoki.

Biszkopt kakaowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt kakaowy

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt kakaowy

ETAP 1:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli zacząć ubijać na pianę. Dosypać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodać żółtka i zmiksować aż połączą się z pianą. Mąki przesiać i wmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesypać do jajek. Wymieszać łyżką. Przelać do tortownicy np. o średnicy 20 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.

Piec do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie.

Po wystudzeniu przekroić na potrzebną ilość blatów.

Biszkopt kakaowy
Biszkopt kakaowy tuż po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Biszkopt kakaowy
Jajka po połączeniu ze składnikami sypkimi
Biszkopt kakaowy
Mąka tortowa, ziemniaczana, kakao i proszek do pieczenia wymieszane w misce
Biszkopt kakaowy
Piana z białek zmiksowana z cukrem i żółtkami