ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Truskawkowy sernik na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Truskawkowy sernik na zimno z galaretką na herbatnikach to nasz jeden z ulubionych deserów na upalne lato.

Truskawkowy sernik na zimno Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Truskawkowy sernik na zimno

 

  • twaróg sernikowy 1 kg wiaderko,
  • śmietana 30% zimna 330 gram,
  • żelatyna deserowa 4 łyżeczki,
  • gorąca woda 3/4 szklanki,
  • cukier puder 4 łyżki

 

  • galaretka pomarańczowa 1 opakowanie,
  • gorąca woda 450 ml,
  • herbatniki 150 gram,
  • truskawki świeże 60 dag duże

Sposób przygotowania:

Truskawkowy sernik na zimno

ETAP 1:

Truskawkowy sernik na zimno
Zamiast herbatników można użyć biszkopty.

Tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozsypać kawałki herbatników., herbatników nie trzeba nawilżać gdyż z sernika wilgoć wchłoną.

ETAP 2:

Truskawkowy sernik na zimno
Najlepiej śmietanę ubić zaraz przed miksowaniem masy serowej z żelatyną i od razu śmietanę dajemy do masy z żelatyną

Galaretkę wymieszać w 450 ml gorącej wody i zostawić do wystudzenia i do lekkiego stężenia.

Żelatynę wymieszać z gorącą wodą, mieszamy i zostawić do wystudzenia.

Twaróg sernikowy z wiaderka mikserem na najwyższych obrotach utrzeć z cukrem pudrem., pomału wlać ostudzoną żelatynę w trakcie ucierania na średnich obrotach.

Zimną śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy serowej miksując na małych obrotach, na herbatniki wyłożyć masę serową, łyżką wyrównać wierzch sernika.

ETAP 3:

Truskawkowy sernik na zimno
Duże truskawki maja być w plastrach włożone pionowo w sernik.

Duże, umyte, osuszone truskawki przekroić wzdłuż na plastry i wkładać do sernika pionowo, schować do lodówki.

ETAP 4:

Truskawkowy sernik na zimno

Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na sernik, na kilka godzin schować do lodówki, przed podaniem usunąć obręcz tortownicy i delikatnie wyciągnąć spod sernika papier do pieczenia.