Sposób przygotowania:
Truskawkowy sernik na zimnoETAP 1:
Tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozsypać kawałki herbatników., herbatników nie trzeba nawilżać gdyż z sernika wilgoć wchłoną.
ETAP 2:
Galaretkę wymieszać w 450 ml gorącej wody i zostawić do wystudzenia i do lekkiego stężenia.
Żelatynę wymieszać z gorącą wodą, mieszamy i zostawić do wystudzenia.
Twaróg sernikowy z wiaderka mikserem na najwyższych obrotach utrzeć z cukrem pudrem., pomału wlać ostudzoną żelatynę w trakcie ucierania na średnich obrotach.
Zimną śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy serowej miksując na małych obrotach, na herbatniki wyłożyć masę serową, łyżką wyrównać wierzch sernika.
ETAP 3:
Duże, umyte, osuszone truskawki przekroić wzdłuż na plastry i wkładać do sernika pionowo, schować do lodówki.
ETAP 4:
Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na sernik, na kilka godzin schować do lodówki, przed podaniem usunąć obręcz tortownicy i delikatnie wyciągnąć spod sernika papier do pieczenia.
SylaUla
ziutula
Dziękuję!