slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Sernik kajmakowo-dyniowy z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny pieczony sernik kajmakowy o smaku ajerkoniaku z truskawkami zatopionymi w galaretce. Góra ciasta to słodka bita śmietana oraz gorzka czekolada. Choć ten sernik to góra kalorii to bardzo go polecam.

Sernik kajmakowo-dyniowy z truskawkami

Składniki:

Sernik kajmakowo-dyniowy z truskawkami

 

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 300 g puree z dyni
  • 1 puszka masy kajmakowej (o smaku ajerkoniaku)
  • 3 jajka
  • 2 budynie waniliowe w proszku
  • 1 cukier wanilinowy
  • 300 g świeżych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe w proszku
  • 750 ml gorącej wody
  • 330 ml śmietanki 30 % (zimnej)
  • 2 śmietanki w proszku "śnieżki"
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • blaszka 24x24 cm

Sposób przygotowania:

Sernik kajmakowo-dyniowy z truskawkami
Do dużej miski przekładamy twaróg, puree z dyni, kajmak, jajka oraz cukier. Miksujemy do połączenia się składników. Następnie wsypujemy proszki budyniowe i mieszamy masę na sernik łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku. 

galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do stężenia.

Truskawki myjemy, wyjmujemy szypułki i kroimy na pół. Na zimnym serniku układamy truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką.

Wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut. Czekoladę drobno siekamy. Śmietanę ubijamy ze "śnieżkami" i wykładamy na galaretkę, wyrównujemy. Górę ciasta posypujemy czekoladą.

Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień.