Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Biszkopt kakaowy klasyczny (z 10 jajek)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Biszkopt jest najszybszym i najłatwiejszym ciastem, jakie znam - a do tego ma bardzo uniwersalne w zastosowanie. Nie wymaga wielu produktów, ani czynności, aby stał się podstawą większości ciast.

Biszkopt kakaowy klasyczny (z 10 jajek)

Składniki:

Biszkopt kakaowy klasyczny (z 10 jajek)

 

  • 10 jajek
  • 10-12 g proszku do pieczenia
  • 10 łyżek cukru
  • 8 pełnych łyżek mąki tortowej
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • cukier waniliowy do smaku

Sposób przygotowania:

Biszkopt kakaowy klasyczny (z 10 jajek)
Jajka pozostawić w temp. pokojowej, aby nie były zbyt zimne (ciepłe się znacznie lepiej ubijają).

Rozbić i oddzielić białka od żółtek.

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. 

Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.

Do sztywnej piany z białek dodać żółtka i wymieszać robotem na niskich obrotach albo silikonową szpatułką. Dosypać sypką mieszankę i wymieszać szpatułką, ostrożnie, aby nie nie zniszczyć struktury piany.

Masę biszkoptową przełożyć do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia albo natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.

Piec w temp. 180'C przez ok. 35-40 minut w zależności od wysokości ciasta.

Biszkopt jest gotowy, kiedy jego brzegi odstają od blaszki, a środek jest sprężysty w dotyku.

Tagi:

biszkopt