AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Biszkopt kakaowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Biszkopt kakaowy bardzo puszysty.

Biszkopt kakaowy

Składniki:

Biszkopt kakaowy

 

  • 7 jajek (ja dałam 5 dużych z podwójnymi żółtkami)
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki (2/3 tortowej i 1/3 ziemniaczanej)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 cukier waniliowy.

Sposób przygotowania:

Biszkopt kakaowy
Białka oddzielić od żółtek,dodając szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i cukier waniliowy. Dodawać kolejno po jednym żółtku i cały czas ubijać. Do dobrze ubitej masy dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać- najlepiej drewnianą łyżką !!!!!
Ciasto wylewamy do prostokątnej formy około 35 x 25 cm posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w temp.170 stopni przez 25 minut. Ja wyciągam biszkopt od razu z piekarnika, nie trzymam go w wyłączonym, bo wtedy na 99% opadnie :( Najlepiej zostawić go w spokoju na stole, niech sobie stygnie- bez przeciągów (tzn. biegania obok niego i otwierania okna) !!!! SMACZNEGO :)