dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Biszkopt kakaowy I

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Idealny biszkopt kakaowy do przekrojenia z proporcjami na dużą blaszkę. Delikatny, puszysty i mięciutki :)

Biszkopt kakaowy I

Składniki:

Biszkopt kakaowy I

 

  • 8 jajek
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Biszkopt kakaowy I
Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakaem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Po tym czasie wyciągamy i upuszczamy z wysokości ok. 50 cm np. na dywanik. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Smacznego :)