ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Jogurtowy sernik z lukrem buraczkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik z jogurtów greckich jest bardzo smaczną alternatywa dla sernika tradycyjnego z twarogu, jest bardziej delikatny i mniej kaloryczny.

Jogurtowy sernik z lukrem buraczkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jogurtowy sernik z lukrem buraczkowym

 

  • jajka 6 sztuk "M",
  • cukier 3/4 szklanki,
  • jogurt grecki 4 opakowania (1=380 gram),
  • budyń malinowy 2 opakowania,
  • herbatniki 150 gram,

 

  • Lukier buraczkowy:
  • cukier puder 2 szklanki
  • sok z buraków 3-4 łyżki,
  • sok z cytryny 1/2 łyżeczki
  • wiórki kokosowe 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Jogurtowy sernik z lukrem buraczkowym

ETAP 1:

Jogurtowy sernik z lukrem buraczkowym
Jeśli mamy jajka "L" to dodajemy 4 sztuki.

Składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach.

ETAP 2:

Jogurtowy sernik z lukrem buraczkowym
Jogurty ob temperaturze pokojowej, nie zimne.

Do masy jajecznej dodać jogurty i połączyć składniki.

ETAP 3:

Jogurtowy sernik z lukrem buraczkowym

Wsypać budynie malinowe i krótko mikserem połączyć składniki.

ETAP 4:

Jogurtowy sernik z lukrem buraczkowym

Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć herbatniki, wylać masę jogurtową, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, sernik piec 55-60 minut, w formie sernik dobrze wystudzić.

ETAP 5:

Jogurtowy sernik z lukrem buraczkowym

Cukier puder wymieszać z sokiem z buraków, sokiem z cytryny na nie za gęsty lukier, ma być lekko płynny.

ETAP 6:

Jogurtowy sernik z lukrem buraczkowym

Sernik wyjąć z formy na duży talerz, polać lukrem buraczkowym, posypać wiórkami kokosowymi i schować do lodówki.

ETAP 7:

Jogurtowy sernik z lukrem buraczkowym

Lukier na środku sernika po przekrojeniu na porcje ma być lekko płynny.