WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1566]

Biszkopt orzechowo-czekoladowy bez mąki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Biszkopt orzechowo-czekoladowy upieczony bez dodatku mąki i proszku do pieczenia. Jest puszysty, delikatny i nie opada.

Biszkopt orzechowo-czekoladowy bez mąki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt orzechowo-czekoladowy bez mąki

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt orzechowo-czekoladowy bez mąki

ETAP 1:

Zmielone orzechy włoskie wymieszać z bułką tartą i gorzkim kakao. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty jasny krem. Do żółtek dodawać powoli orzechy wymieszane z bułką i kakao. Następnie dodać ubite białka i wymieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy np. 20 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Biszkopt można przełożyć dowolnym kremem, lub podać oblany czekoladą lub posypany cukrem pudrem.

Biszkopt orzechowo-czekoladowy bez mąki
Biszkopt po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika.
Biszkopt orzechowo-czekoladowy bez mąki
Przygotowane ciasto na biszkopt przełożone do tortownicy
Biszkopt orzechowo-czekoladowy bez mąki
Żółtka w trakcie ucierania z cukrem na jadny krem
Biszkopt orzechowo-czekoladowy bez mąki
Zmielone orzechy wymieszane z bułką i kakao