Sposób przygotowania:
Sernik czereśniowo-rabarbarowyETAP 1:
Składniki temperatura pokojowa = obrany rabarbar drobno p0kroić, wsypać cukier, wlać 350 ml wody i gotować z 5 minut, kisiel wymieszać w 100 ml wody i wlać do rabarbaru, mieszać do zgęstnienia kisielu, dobrze wystudzić.
Żółtka, cukier utrzeć do białości mikserem na najwyższych obrotach .
ETAP 2:
Do żółtek dodać twaróg z wiaderka, wsypać kaszę manną, budyń, mikserem połączyć dokładnie składniki.
ETAP 3:
Połówki czereśni bez pestek wymieszać w mące ziemniaczanej i wsypać do masy serowej, białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, łyżką delikatnie połączyć składniki.
ETAP 4:
Forma 20x15 cm (dla męża do pracy) i tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć herbatniki i wyłożyć kisielowy rabarbar.
ETAP 5:
Masę serową do pełnego wyłożyć na rabarbar, wierzch łyżką wygładzić.
ETAP 6:
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, w formach serniki wystudzić i schować do lodówki aby kisielowy rabarbar stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
SylaUla