ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Sernik czereśniowo-rabarbarowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny, łatwy serni z czereśniami na herbatnikach i kisielowym rabarbarze, sernik jest bardzo lekki, aksamitny, smakuje wyśmienicie.

Sernik czereśniowo-rabarbarowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik czereśniowo-rabarbarowy

 

 

  • rabarbar 50 dag,
  • cukier 4 łyżki,
  • kisiel pomarańczowy 1 opakowanie,
  • herbatniki 3 opakowania,
  • puder cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Sernik czereśniowo-rabarbarowy

ETAP 1:

Sernik czereśniowo-rabarbarowy
Żółtka z cukrem do sernika musza być mocno utarte do białości.

Składniki temperatura pokojowa = obrany rabarbar drobno p0kroić, wsypać cukier, wlać 350 ml wody i gotować z 5 minut, kisiel wymieszać w 100 ml wody i wlać do rabarbaru, mieszać do zgęstnienia kisielu, dobrze wystudzić.

Żółtka, cukier utrzeć do białości mikserem na najwyższych obrotach .

ETAP 2:

Sernik czereśniowo-rabarbarowy
Sernik z wiaderka dobrej jakości zawsze sie dobrze upiecze.

Do żółtek dodać twaróg z wiaderka, wsypać kaszę manną, budyń, mikserem połączyć dokładnie składniki.

ETAP 3:

Sernik czereśniowo-rabarbarowy
Piana powinna byc mocno sztywna po ubiciu i od razu do masy serowej delikatnie wmieszać łyżką.

Połówki czereśni bez pestek wymieszać w mące ziemniaczanej i wsypać do masy serowej, białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, łyżką delikatnie połączyć składniki.

ETAP 4:

Sernik czereśniowo-rabarbarowy

Forma 20x15 cm (dla męża do pracy) i tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć herbatniki i wyłożyć kisielowy rabarbar.

ETAP 5:

Sernik czereśniowo-rabarbarowy

Masę serową do pełnego wyłożyć na rabarbar, wierzch łyżką wygładzić.

ETAP 6:

Sernik czereśniowo-rabarbarowy

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, w formach serniki wystudzić i schować do lodówki aby kisielowy rabarbar stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem.