madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Sernik z jogurtem i musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik na zimno z jogurtu greckiego i serka mascarpone na wierzchu z musem truskawkowym i chrupiacym ciasteczkowym spodem.

Sernik z jogurtem i musem truskawkowym

Składniki:

Sernik z jogurtem i musem truskawkowym

Spód

  • 100 g kakaowych herbatników
  • 40 g masła

Sernik

Mus truskawkowy

Sposób przygotowania:

Sernik z jogurtem i musem truskawkowym

ETAP 1:

Sernik z jogurtem i musem truskawkowym
Na dnie tortownicy układamy pokruszone ciastka

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka kruszymy i mieszamy z masłem. Wylepiamy dno formy.

ETAP 2:

Sernik z jogurtem i musem truskawkowym
Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na średnich obrotach

Jogurt grecki mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny. Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczoną, dodajemy do jogurtu. W następnej kolejności miksujemy z serkiem mascarpone i delikatnie mieszamy z ubitą na sztywną pianę kremówką.

ETAP 3:

Sernik z jogurtem i musem truskawkowym
Masę wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki

Masę wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki aż stężeje.

ETAP 4:

Sernik z jogurtem i musem truskawkowym
Truskawki miksujemy na gładko i mieszamy z żelatyną

W tym czasie myjemy i obieramy z szypułek truskawki. Miksujemy na gładką masę i mieszamy z żelatyną rozpuszczoną w wodzie. Wlewamy na ciasto i ponownie wstawiamy do lodówki, aż stężeje.