WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Biszkopt orzechowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Biszkopt orzechowy z dużą ilością orzechów włoskich i tylko małą domieszką mąki i kaszy manny. Jest wilgotny i delikatny.

Biszkopt orzechowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt orzechowy

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt orzechowy

ETAP 1:

Do miski wsypać zmielone orzechy, mąkę pszenną, kaszę manną i proszek do pieczenia i wszystko dobrze wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Wszystkie 5 białek ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier kryształ i cukier waniliowy. Miksować aż piana będzie lśniąca. Następnie nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku. Miksować do połączenia. Na koniec wsypać orzechy wymieszane z mąką, kaszą i proszkiem i wymieszać łyżką.

Ciasto przelać do tortownicy o średnicy ok 20cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasto piec do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu. U mnie zajęło to ok. 40 min.

Po upieczeniu biszkopt od razu wyjąć i ostudzić. Można go przełożyć kremem, polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Biszkopt orzechowy
Biszkopt orzechowy po upieczeniu wyjęty z piekarnika
Biszkopt orzechowy
Przygotowane ciasto przelane do tortownicy.
Biszkopt orzechowy
Orzechy zmielone wymieszane z mąką, kaszą i proszkiem do pieczenia
Biszkopt orzechowy
Białka ubite z cukrem i zmiksowane z żółtkami