Sposób przygotowania:
Biszkopt orzechowyETAP 1:
Do miski wsypać zmielone orzechy, mąkę pszenną, kaszę manną i proszek do pieczenia i wszystko dobrze wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Wszystkie 5 białek ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier kryształ i cukier waniliowy. Miksować aż piana będzie lśniąca. Następnie nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku. Miksować do połączenia. Na koniec wsypać orzechy wymieszane z mąką, kaszą i proszkiem i wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy ok 20cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasto piec do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu. U mnie zajęło to ok. 40 min.
Po upieczeniu biszkopt od razu wyjąć i ostudzić. Można go przełożyć kremem, polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
SylaUla