jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Biszkopt orzechowy przekładany masą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dobre ciasto orzechowe wzbogacone przełożonymi masami, może jest przez to bardziej kaloryczne. Ale smakuje wyśmienicie, warto kawałek spróbować.

Biszkopt orzechowy przekładany masą Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Biszkopt orzechowy przekładany masą

ciasto orzechowe :

Masa serowa :

  • ser z wiaderka mielony 500 g
  • cukier puder 1/4 szklanki
  • żółtka 3 szt.
  • zapach pomarańczowy 1 szt.

masa brązowa :

Masa na dekorację :

Sposób przygotowania:

Biszkopt orzechowy przekładany masą
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Żółtka rozbełtać i dodawać po jednym ciągle ubijać ale na wolnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dokładać po łyżce. Następnie dodać zmielone orzechy i olej. Wymieszać delikatnie i przełożyć na wysmarowaną blaszkę i włożyć do piekarnika, piec w 190 stopniach do suchego patyczka.

Wystudzony przekroić na dwa blaty i posmarować masą brązową, ułożyć warstwę herbatników i na to masę serową, następnie masa brązowa i ciasto orzechowe. Wierzch udekorować masą z bitej śmietany i posypać orzechami, zrobić wzory z rozpuszczonej czekolady w kąpieli wodnej.

Smacznego

Masa brązowa:

Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, wsypując fix do śmietany i ubić. Na końcu dodać kakao, wymieszać.

Masa serowa:

Ser zmielony utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem, dodać zapach pomarańczowy lub cytrynowy.

Masa na dekorację:

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Biszkopt orzechowy przekładany masą
Orzechy włoskie rozbić skorupki i wyłuszczyć orzechy
Biszkopt orzechowy przekładany masą
Zmielić maszynką do mielenia orzechów lub w rozdrabniaczu
Biszkopt orzechowy przekładany masą
ubić białka na sztywna pienę z cukremi dodać żółtka
Biszkopt orzechowy przekładany masą
Do piany dodawać mąkę i zmielone orzechy
Biszkopt orzechowy przekładany masą
Wymieszc delikatnie ciasti i przełożyć na blaszkę,piec w 190 stopniach
Biszkopt orzechowy przekładany masą
Przełożyć przekrojone blaty masami i ciastkami herbatnikami