iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Tort kokosowo-cytrynowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cytryna dominuje swą kwaskowatością w tym torcie, ale słodka bita śmietana doskonale z nią się komponuje. Pyszny i prosty w wykonaniu.

Tort kokosowo-cytrynowy

Składniki:

Tort kokosowo-cytrynowy

ciasto:

  • 1/3 szklanki zmielonych wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki maki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 7 jajek

masa cytrynowa:

dodatkowo:

dekoracja:

  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych

do nasączenia:

  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3/4 szklanki przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

Tort kokosowo-cytrynowy

Ciasto:

Tort kokosowo-cytrynowy
Ciasto kroimy na cienkie krążki po wystudzeniu.

Zwykłe wiórki kokosowe mielimy na proszek przy pomocy młynka do kawy i odmierzamy 1/3 szklanki.

Białka jajek ubijamy z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy do uzyskania szklistej bezy, zmniejszamy obroty robota na najmniejsze i delikatnie mieszając dodajemy żółtka, mieszamy tylko do połączenia się składników.
Mąki przesiewamy i dodając małymi porcjami delikatnie mieszamy z masą jajeczna na koniec dodajemy zmielone wiórki kokosowe.

Tortownicę 22 cm średnicy na dnie wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy ciastem, pieczemy w 170st około 40 minut do suchego patyczka po upieczeniu energicznie upuszczamy blaszkę na twarda powierzchnię z wysokości około 50 cm i odstawiamy do wystudzenia.

Upieczone i wystudzone ciasto przecinamy na cienkie krążki ( wyjdą cztery)

Krem cytrynowy:

Tort kokosowo-cytrynowy
Wyciskamy sok z cytryny i ścieramy skórkę.

Cytryny szorujemy dokładnie parzymy wrzątkiem, następnie z jednej ścieramy skórę i wyciskamy sok z dwóch cytryn. 2 szklanki wody gotujemy z cukrem i skórką cytrynową, sok z cytryny mieszamy z mąką ziemniaczaną i żółtkami, przygotowaną mieszankę wlewamy na gotującą się wodę i mieszamy do ponownego zagotowania i zgęstnienia.

Wcześniej namoczoną żelatynę w minimalnej ilości zimnej wody, dodajemy do gorącej masy cytrynowej i mieszamy do zgęstnienia, następnie odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu dzielimy trzy części.

ETAP 3:

Tort kokosowo-cytrynowy

Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dolewamy rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody i przestudzoną żelatynę, dzielimy na trzy części.

Do nasączenia mieszamy wodę, alkohol i sok z cytryny, przygotowaną mieszanka nasączamy krążki z ciasta.

Jeden krążek z ciasta umieszczamy na talerzu zamykamy obręcz tortownicy i przekładamy śmietana-krem-ciasto-krem-ciasto-śmietana-krem-ciasto-śmietana, odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin.

Wiórki kokosowe przeznaczone do dekoracji podprażamy na patelni i studzimy, cytrynę kroimy w plasterki, miód podgrzewamy na patelni i karmelizujemy na nim plasterki cytryny.

Wierzch ciasta dekorujemy wiórkami kokosowymi i plasterkami cytryny.


Tagi:

okazje deser tort