Sposób przygotowania:
Tort kokosowo-cytrynowyCiasto:

Zwykłe wiórki kokosowe mielimy na proszek przy pomocy młynka do kawy i odmierzamy 1/3 szklanki.
Białka jajek ubijamy z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy do uzyskania szklistej bezy, zmniejszamy obroty robota na najmniejsze i delikatnie mieszając dodajemy żółtka, mieszamy tylko do połączenia się składników.
Mąki przesiewamy i dodając małymi porcjami delikatnie mieszamy z masą jajeczna na koniec dodajemy zmielone wiórki kokosowe.
Tortownicę 22 cm średnicy na dnie wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy ciastem, pieczemy w 170st około 40 minut do suchego patyczka po upieczeniu energicznie upuszczamy blaszkę na twarda powierzchnię z wysokości około 50 cm i odstawiamy do wystudzenia.
Upieczone i wystudzone ciasto przecinamy na cienkie krążki ( wyjdą cztery)
Krem cytrynowy:

Cytryny szorujemy dokładnie parzymy wrzątkiem, następnie z jednej ścieramy skórę i wyciskamy sok z dwóch cytryn. 2 szklanki wody gotujemy z cukrem i skórką cytrynową, sok z cytryny mieszamy z mąką ziemniaczaną i żółtkami, przygotowaną mieszankę wlewamy na gotującą się wodę i mieszamy do ponownego zagotowania i zgęstnienia.
Wcześniej namoczoną żelatynę w minimalnej ilości zimnej wody, dodajemy do gorącej masy cytrynowej i mieszamy do zgęstnienia, następnie odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu dzielimy trzy części.
ETAP 3:

Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dolewamy rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody i przestudzoną żelatynę, dzielimy na trzy części.
Do nasączenia mieszamy wodę, alkohol i sok z cytryny, przygotowaną mieszanka nasączamy krążki z ciasta.
Jeden krążek z ciasta umieszczamy na talerzu zamykamy obręcz tortownicy i przekładamy śmietana-krem-ciasto-krem-ciasto-śmietana-krem-ciasto-śmietana, odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin.
Wiórki kokosowe przeznaczone do dekoracji podprażamy na patelni i studzimy, cytrynę kroimy w plasterki, miód podgrzewamy na patelni i karmelizujemy na nim plasterki cytryny.
Wierzch ciasta dekorujemy wiórkami kokosowymi i plasterkami cytryny.
SylaUla
redakcja
iziona