Sposób przygotowania:
biszkopt podstawowa wersja
Umyć jaja.Oddzielić żółtka od białek. W białkach nie może być śladów żółtka, wówczas piana ciężko się ubija.
Dodać szczyptę soli i ubić białka na sztywno. Dalej ubijając wsypywać cukier i ubijać do rozpuszczenia się cukru. Taką pianę zawsze utrwalam octem lub sokiem cytrynowym.
Dodać żółtka,delikatnie wymieszać,a następnie przesiać do jajek mąkę z proszkiem. Wymieszać jak najdelikatniej. Przełożyć do wysmarowanej i posypanej bułką formy.
Piec w rozgrzanym piekarniku, zwykle pół godziny.
Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.
Wyjmować gdy przestygnie.
Dodać szczyptę soli i ubić białka na sztywno. Dalej ubijając wsypywać cukier i ubijać do rozpuszczenia się cukru. Taką pianę zawsze utrwalam octem lub sokiem cytrynowym.
Dodać żółtka,delikatnie wymieszać,a następnie przesiać do jajek mąkę z proszkiem. Wymieszać jak najdelikatniej. Przełożyć do wysmarowanej i posypanej bułką formy.
Piec w rozgrzanym piekarniku, zwykle pół godziny.
Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.
Wyjmować gdy przestygnie.