Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

biszkopt podstawowa wersja

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

U nas to jest tradycyjny przepis na biszkopt

biszkopt podstawowa wersja

Składniki:

biszkopt podstawowa wersja

 

  • 6 dużych świeżych jaj
  • 20 dag cukru
  • 20 dag mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu lub soku cytrynowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

biszkopt podstawowa wersja
Umyć jaja.Oddzielić żółtka od białek. W białkach nie może być śladów żółtka, wówczas piana ciężko się ubija.
Dodać szczyptę soli i ubić białka na sztywno. Dalej ubijając wsypywać cukier i ubijać do rozpuszczenia się cukru. Taką pianę zawsze utrwalam octem lub sokiem cytrynowym.
Dodać żółtka,delikatnie wymieszać,a następnie przesiać do jajek mąkę z proszkiem. Wymieszać jak najdelikatniej. Przełożyć do wysmarowanej i posypanej bułką formy.
Piec w rozgrzanym piekarniku, zwykle pół godziny.
Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.
Wyjmować gdy przestygnie.

Tagi:

biszkopt